(45)-re
Én nem állítanám szembe egyértelműen a köztársasági államformát és a Szent Korona-tant. Az egyik reálpolitikai ügy, jelenünk része, a mostani körülmények között egyedül vállalható államforma. A másik az ezeréves magyar történelem legfontosabb közjogi eseménye: megértése nélkül nehéz megmagyarázni a múlt legitimizációs kérdéseit.
deValera,
az a kérdés, ki mit tekint vállalhatónak. A jelek szerint mi ketten a köztársasági államformát tekintjük annak. Minket nem okvetlenül kérdeznek meg. Ha az általam értékrend nélkülinek és számítónak teintett Fidesz úgy ítéli meg, hogy az neki hasznos, és ehhez meglesz a kétharmados többsége, lehetünk mi megint királyság, csak jól ki kell bélelni a Koronát, nehogy nyakig csússzon valakinek.... Szerintem - bár tévednék - ez náluk nem elvi megfontolás, hanem bevételi lehetőségek és szükségszerű kiadások összevetésének az eredménye lenne.
ez a vád akkor lenne jogos, ha Orbénák nyíltan állást foglalnának a monarchikus államforma mellett, esetleg az derülne ki napi cselekedeteikből, hogy szakítani akarnak a köztársasággal, és valamifajta restauráció leple alatt a feudális magyar állam visszahozatalán fáradoznának. Ugye, ezt senki sem hiszi?
A csuhásokat ostorozó Orbán-beszédek után hitted volna, milyen ájtatossá válik, ha azzal megkaphatja a kasszakulcsot?
A feudális állam irányában, visszafelé mutató gesztusok már láthatóak. Ilyen az egyházak, elsősorban a katolikus egyház fokozott helyzetbe hozása, becsempészése az állami kulisszák közé. Napirenden van a kötelező hitoktatás, és épp az Indexen volt nagy vita arról a tervről, hogy a polgári házasságkötést átjátsszák az egyházaknak.
nem látok semmi kivetnivalót abban, hogy a mai kormány a saját politikai céljainak megfelelően használja fel a Szent Korona-tant.
Én viszont ízléstelennek, veszélyesnek és ostobaságnak tartom. Az EU csatlakozás előestéjén megint nem jut más az eszünkbe, minthogy az ezeréves határok áthallásos fölemlegetésével kitűzzük a fenekünkre a revizionizmus céltábláját. ("A magyar miniszterelnök hódol a Nagy-Magyarországot megtestesítő nemzeti ereklye előtt"). Nyolcvan év óta először "fekszünk jobban" a nagyhatalmaknél, mint Románia és Szlovákia, esélyünk van arra, hogy előbb bejussunk az EU-ba, mint ők, miért nem lehet még azt a pár évet kihúzni nagy-magyarországozás, szentkoronatanozás nélkül? Nem bánom, tegyük számításból. Én is büszke vagyok a történelmünkre és Trianont én is kapitális disznóságnak tartom, de végre egyszer előre kellene nézni. István sem azzal kapott a pápától koronát, hogy az egyébként igazságtalan besenyő támadást emlegette és Nagy-Levédia térképeket osztogatott, ehelyett meggyőzte az akkori európai döntéshozókat arról, hogy elfogadja az értékrendjüket és szabályaikat.