slr: Igazad van sok mindenben. De a dolog még sem ennyire egyszerű. Én ugyan informatikában utazom, de itt sem más a helyzet, és cégvezetőként tudom mondani:
"Gyula királynak" igaza van akkor, amikor azt mondja, hogy a magyar garanciális feltételek sokkal szigorúbbak az Úniós és USA-belieknél. A legolcsóbb termékekre ott gyakorlatilag nincs garancia, nálunk 2000Ft fölött köteles vagyok legalább 1 év garanciát adni. Másrészt rengeteg olyan termék van forgalomban idehaza, amelynek gyártója hivatalosan nincs is jelen nálunk (ez a többség!), mert olyan kis piacnak ítéli még a mienket, hogy nem költ képviseletre. Ezek a cégek (ilyen "világcég" a számítástechnikában pl: a MAG, ADI, LION stb..) általában valamilyen amúgy is létező szervizzel kötnek a nálunk forgalomba hozott termékeik garanciális és azon túli javítására szerződést, és ezen szerződésekben sokszor éppen ők, a gyártók azok, akik kikötik, hogy a világgarancia jegyet a szerviz nem fogadhatja el! Csak az itthon forgalomba került darabokra él a garancia. És ezt ezek után megtetézik azzal (a fent említett cégekből a MAG és ADI ezt megtette!), hogy a garanciális szervizt egyszerűen nem fizetik ki, hagyják tönkre menni. Nemzetközi perre menni kilátástalan, ők pedig kötnek új szerződést egy másik szervizzel, és kezdik a dolgot elölről. A 3 év garival 1999 előtt eladott MAG és ADI monitorokra pedig a garancia érvényesíthetetlen, a jelenlegi szerviz csak pénzért csinálja meg, mert neki sem fizeti ki a gyártó. Ez nem a mi (mármint az országé) hibánk, hanem egyértelműen a gyártóké. Ez saját hazájukban gazdasági bűncselekmény, de itt még meg merik - és tudják - csinálni.
Következésképpen a garancia olyan cégnél van teljesen rendben, amely teljes mellszélességgel jelen van az országban, vagy - mint a presztízsholminak számító svájci óráknál - a gyártó egy ilyen marginális piacon sem hajlandó blamálni magát. Az EU-s tagság itt biztos sokat fog segíteni, de addig van, ami van.