APT Creative Commons License 2001.08.29 0 0 2546
SQUIDDY: Válaszd azt, amelyik neked jobban tetszik! A két márka, és a két modell között igazi minőségi különbség nincs, jó minőségű, és magas használati értékű holmit veszel mindkettővel. Csak - mint írtam - ne tekintsd időtálló befektetésnek. Ilyennek újonnan véve amúgy sem minősül még egy mechanikus óra sem, egy Patek, egy VC vagy Jaeger is elveszíti az új értékének a felét-kétharmadát néhány év után, és csak a 10-15 évesnél idősebb neves órák tartják az árukat. Ez alól legfeljebb a limitált példányszámú különlegességek jelentenek kivételt.

FERCI: Ezek szerint a zafír tekintetében tévedtem. Az acél azonban ritkán szokott számottevően sérülni, az 50-70 éves acéltokos óráim is polírozás után újnak tűnnek. Néhány évente pedig pl: a POEN-nál felpolíroztattathatod a tokot. A bőrszíj pedig higiénés okokból évente cserélendő! (Legalábbis naponta hordott óránál.) Ha ez zavar, szerezz be egy HEUER fémszíjat. Igaz, hogy drága, de veled együtt fogják koporsóba tenni, vagyis egyszeri beruházás, ráadásul folyóvízzel és szappannal hetente kimosva egészségesebb is. (De a bőrszíj elegánsabb és könnyebb.) Amúgy pedig ha állni hagyod az órát, az a szó fizikai értelmében nem árt neki. Az olaj valóban néhány heti állástól már sűrűsödhet, és ez kis késést okozhat, de teljes beálláshoz legalább néhány évre el kellene az órát dugni a fiók mélyére, de még ekkor sem lenne biztos, hogy nem indulna el gond nélkül az óra. Ha beállna akkor a legrosszabb esetben is csupán óráshoz kell vinni, kitakaríttatni, újraolajozni és kész. Szerkezetileg károsodni semmikép nem fog.

Az utóbbi napban a "Gyula király" hozzászólása kapcsán a biliben kitört vihart meg inkább hagyjuk elcsitulni. Szerintem tökmindegy, ki követte el az "első magyar óraportált", s ki a másodikat, stb... Inkább az a fontos, mit tudhatunk meg ezekből. A hírek meg a dolog jellegéből fakadóan kis színesek, hiszen csak szemelgetni lehet a millió történésből. Aki nagyon naprakész akar lenni, az járassa a nyugati órás szaklapokat, és nézze meg naponta az összes ilyen témájú portált. Szerintem erre még annak sincs ideje, aki hivatalból ezzel foglalkozik... Az árakat illetően pedig tudomásul kell venni, hogy kis hazánkban magasak a közterhek. Így aztán igaz lehet, hogy ami mondjuk svájcban 60 ezer forint, az nálunk 100, és a magyar kereskedő még így is kevesebbet keres rajta. De azt tudni kell, hogy aki megveszi svájcban, majd behozza a kezén, az csempészés bűntettét követi el. Egy 5-6000 márkás jobb órával megbukva a határon az óra elkobzása mellé be lehet gyűjteni még pár százezer forint büntetést, sőt akár pár hónap felfüggesztett dutyit is, vagyis óravétel ürügyén büntetett előéletűvé lehet felküzdeni magunkat. Egy hivatásos importőr-kereskedő ezt nyilván nem teheti meg, és ezek után a képébe tolni, hogy Kuala-Lumpurban féláron adják a portékáját szerintem nagyon igazságtalan. Ráadásul a nem hivatalosan behozott portékánál sokszor a garancia sem érvényesíthető, még akkor sem, ha van itthoni márkaszerviz (az ugyanakkor igaz, hogy nívós új órát elromolva nemigen lát az ember).
A régi daraboknál is lehet látni pl: az e-bayon elképesztően potom kikiáltási árakat. Láttam itt DOXA órát 9 dollárért, amikor a többi netes portálon 300 körül volt az ára. De nem biztos, hogy az óra állapota jó, és kérdéses az eredete is. Lopott holminak ugyebár a termelői ára 0... Ilyen órákat lehet nálunk is venni Jumurdsák kinézetű "úriemberektől" az Ecserin, de kinek-kinek lelke reá, hogy akar e "orgazda" lenni...

Előzmény: squiddy (2544)