Thoughts Creative Commons License 2001.08.29 0 0 54
Kedves Mr Spock!

"A problema sokkal inkabb a hasonlosag szintje es elismerese. Amit "akarunk" az sokkal inkabb a hasonlosagok, esetleges azonossagok "tavoltartasa"."
Ezzel szerintem túlságosan általánosítasz.
Én azt gondolom, hogy minden racionális gondolkodásra törekvő ember belátja, hogy egész egyszerűen alig alig akad különbség az állatok és köztünk, ellenben ez az apró mennyiségi különbség hatalmas minőségi különbségeket hoz létre.
Nem tartom az emberi fajt olyan nagyra, viszont az tény, hogy az ember különbözik az állatoktól. Erre persze még önmagában nem lehet büszke! Ez még nem az Ő érdeme, hanem az evolúciójé.
A mi érdemünk az lenne, ha képesek lennénk egy olyan "közösségi tudatot" (by: elnyomott) létrehozni, amellyel saját fennmaradásunkat és a többi élőlény fennmaradását egyaránt tudnánk biztosítani. Szerintem, ha az emberiség képes lesz tudatosan visszaállítani a bioszféra egyensúlyát, kiérdemli az intelligens jelzőt. (Addit csak az evolúció teljesítményét dicsőíthetjük, addig mindez nem a mi érdemünk.)

"De az, hogy a harmadik bokornal jobbra vagy balra forduljon, vagy mikor rejtozzon, vagy az adott specifikus kornyezetben hogy viselkedjen, az nem elore beprogramozhato."
Ahogy mondod! Viszont az igen, hogy képes legyen egy ilyen probléma megoldására!
A kérdés továbbra is az, hogy bizonyos problémák megoldásának képessége miért követel meg tudatot!!!
Nem tudom végigolvastad-e a topicot, a 27-es hozzászólás végén hozok fel egy olyan példát, amelyben a gazella problémájához hasonló jellegű probléma megoldásárol van szó, de amelyet jómagam érzésem szerint tökéletesen tudattalanul oldottam meg.

Hogy minnél jobban kiemeljem a lényeget:
Gondolkodzol-e azon, hogy milyen irányba mozgasd a kezed mikor reggelizel egy hétfő reggel, vagy már rég fáj a fejed, hogy újra munkába kell menni, és miközben teljesen "máshol jársz" tudattalanul (a figyelem konkrét öszpontosítása nélkül) oldod-e meg a munkába menet felmerülő legapróbb problémákat?
Mégjobb a vezetés!!!
Tudsz-e beszélgetni vezetés közben, akad-e egyáltalán olyan probléma amit szerinted is tudattalanul, tudatos odafigyelés nélül oldassz meg?
Ha találsz ilyet, szerintem érezheted mi a különbség a tudatos és a tudattalan gondokodás között!

"De ha mar kepes valamilyen altalanos kovetkeztetest levonni az elso sikeres elmenekulesbol, az mar egy bizonyos foku gondolkodast kell hogy igenyeljen."
Nyilván. Gondolkodni gondolkodik, de a kérdés az, hogy képes-e mindezt tudatosan tenni. Azaz képes-e a menekülés után elgondolkodni azon, hogy mit fog legközelebb tenni, és azt "mondani": "Hmmm... Itt majdnem elszúrtam, legközelebb emígyen csinálom."

"De az egy logikus kovetkeztetes, miszerint fixalt programok es kozvetlen, valamilyen szintu absztrakcio nelkuli, tanulas meg hasznalhatatlan, hiszen hiaba tanulna meg a "harmadik fa a jo bal kanyar helye" ha holnaputan 1500 meterrel odebb kezdodik a kergetes."
És ha azt tanulja meg, hogy a "fa után jobra"? (Egyébként tudtommal bizonyos menekülési taktikák már a génjeikben benne vannak.)

"Tehat eppen az a kritikus pont, hogy igenis, nem elegseges az "automatizmus", meg a gazellanal sokkal alacsonyabb szinten sem."
Te mozdítottad már meg a kezed tudatosan? Az is automatikus. Látod mit akarsz elérni, és a cél elérésének pontos menete már automatikusan jön, a tudatalattid oldja meg annak a problémáit a legnagyobb részletességgel!

Előzmény: Mr Spock (52)