Vgyuri Creative Commons License 2001.08.28 0 0 1249
Viziszörny:

A Garmin prioritásnak tradicionális okai vannak.
A nagy cégeknél általában kétévenként van generációváltás, amikor hirtelen sokat okosodnak a GPS-ek. Nekem úgy tünik, hogy a Garminnál 1 évvel előre jár a naptár, ott hamarabb jön ki az új generáció, ezért az azonos árfekvésben levő Garmin GPS általában többet tud, mint a kortárs Magellán, majd 1 év mulva megjelenik a hasonló tudású Magellán, ami tudni akarja azt, amit a Garmin-versenytárs, de sokszor hibásan, mert a Garmin időközben egy rakás hibát kijavitott.

Ennek következtében úgy tünik, hogy a Garmin mindenütt elterjedtebb és emiatt szélesebb a hinterlandja a fogadott és fogadatlan (lásd SUI) háttérfejlesztők köre. Ebben az is közrejátszott, hogy a Garminnál 6-7 éves tradiciója van a PC-s támogatásnak. (Már az 1994-es évjáratú 75-ösnek is kétirányú PC-s csatlakozója volt le és feltöltéshez, NMEA-hoz, nyilvános szoftverrel. Még a bináris protokoll is letölthető volt, csak istentelenül bonyolult. A Magellánnál a PC=>GPS kapcsolat csak az utolsó 300-as sorozattal jött be, de az sincs a gyár részéről ellátva jól szoftverrel. A Magellán GPS-ekhez kötődő szoftvereken nem lehet olyan épületes vitákat folytatni, mint amit ezen a topicon láthatsz. Így a Garmin lassan egy tekintélyes ismertségi előnyt vivott ki, ami miatt aféle iparági szabvánnyá, mércévé vált.

Nem tudom, a tengerentúl mi a helyzet, ott van két nálunk alig szereplő gyártmány, a Lowrance és az Apollo, de a Garmin szerintem ezekkel szemben is a fenti előnyben van. Az igazi atyamester, a Trimble teljesen feladta a kommersz piacot, visszavonult a profi geodéziai GPS-ek területére.

Röviden, egy minimális árelőnyön kivül semmi sem szól a Magellán mellett a Garminnal szemben.

SUI: mit kapok a reklámelőadásért?

Viziszörny:

A Tátra beszkennelt térképei nekem is kellenének, betenném a Compumap nem jogtiszta térképeinek gyüjteményébe.

Előzmény: viziszörny (1248)