Kedves Drift!
"A logika külön világ, (mint egzakt tudomány) a saját szabályai szerint, nem léphet ki a a saját világából. Ő maga definiálja a saját szabályait, hatáskörét"
Ezek szerint szerinted nem logikai következtetéseket vonsz le, mikor kinyitod a frigó ajtaját és kiveszel egy sört?!
"Ha a tapasztalat téged igazol, akkor hasznos eszközhöt jutsz, de ehhez a logikának már semmi köze."
Ezért fontos a fenti kérdés!
Az én értelmezésemben ugyanis, ha adott logikai következtetést a tapasztalatok igazolnak, azonnal ott tartunk, hogy a logika képes önmagát igazolni... (Értem ezt úgy, hogy szerintem a tapasztalat is logikai következtetésekből 'épül fel'.)
"Ha arra a bizonyos monitorra gondolsz, (amit a példánkban lelöksz), könnyen el lehet képzelni olyan erőteret, ahol nem esik le, hanem éppen felemelkedik."
Ez egy macerás ügy... Itt a jövőről van szó, amelyre én sem teszek biztos kijelentéseket.
Ebben amúgy lehet igazad van. Kizárni talán nem lehet, hogy egy ilyen erőtér egyik pillanatról a máskira megjelenjen...
Inkább maradjunk annál, hogy el tudom-e dönteni, hogy most éppen itt van előttem... (Szvsz, el.)
"Ha most nem "rablóval" játszuk ugyanezt, hanem a "mindent tudó nagy vezérrel", akkor konkrát társadalmi problémába ütközünk."
Értem mit mondasz. (Ezért akartam kizárólag a közvetlen megtapasztalható valóságra redukálni, a kérdést...)