BadGe,Vgyuri,
(szerintem) itt most nem az almanach-ról van szó - az a GPS "belső ügye", engem/minket mint mezei felhasználókat ez nem nagyon érdekel...Töltögesse csak, ha neki kell, engem egy dolog érdekel: a pozició meg néhány egyéb csecse-becse...
A sebesség korlát /4800 mint standard fro NMEA/ (megintcsak szerintem) abbój jön hogy:
Általában uyge több NMEA mondatot küldenek a gépek,
Ha ebből csak a GLL-t vesszük az 43 byte (checksummal együtt)
43 byte (ha nem számoljuk a start+stop bitet +egyebeket) akkor 43*8 = 344 bit
ha a GPS frissitését 1 sec-re állitjuk (ami gondolom a Garminnál is lehetőség-bár nem tudom mert nincs garminom) akkor ha csak GLL-t küldenénk akkor másodpercenként legalább 344 bitet kell átvinni (persze + a kölöncök) és azért egy-egy frissités között némi szünetet is illik tartani,
igy ha több NMEA mondattal dolgozunk akkor nagyon könnyen oda jutunk hogy a frissitési ciklus alatt nem tudja átvinni a biteket (1200 bps tempónál)
Na ezért van az hogy az NMEA standard tempója 4800 bps amit aztán (általában) lehet följebb srófolni, lefele mér nem annyira...mert akkor ott a fent vázolt probléma. (Ezért mondtam, hogy a "programozói gondatlanság" szerintem kicsit erős...)
Szóval aki 1200 bps-el akar pozició adatokat kapni, annak valahogy meg kell "mondania" a kütyüjének hogy melyik NMEA mondatot küldje. (ez célszerűen a GLL-mert abban benne vannak: a pozició, idő, valid vagy nem valid, checksum - talán a sebesség is, de ebben most nem vagyok biztos-meg kell nézni.)
üdv
rugo