schgy Creative Commons License 2001.08.23 0 0 3490
Ez van, de nem vagyok sem amerikai állampolgár sem eléggé keveset kereső ahhoz, hogy szociális szolgáltatásként járjon.
Egyébként meg végül is mindegy, mert az iskolától még messze jár egy 5 hónapos gyerek, addigra meg valószínüleg úgy is visszamegyünk.
Engem egyébként nem zavar annyira ez sem, mert tudom, hogy ahol adminisztráció van, ott hibázhatnak, meg végül is, szerencsére nem arról van szó, hogy beteg, hanem az oltásokról, amit pl. azért is szoktak halasztani, ha náthás a gyerek (tehát halasztható). Inkább a feleségem nyűgös, pedig Oroszországban sokszor azért nem kap időben oltást a gyerek, mert nincs épp kéznél az oltóanyag (ami azért sokkal rosszabb dolog). De úgy látszik hozzászokott ahhoz, hogy Magyarországon milyen egyszerű volt az egész. :-)
Egyébként meg nyilván olyankor célszerűbb az átköltözést megejteni, amikor nincsenek éppen változások a családban, mert szerintem a hibák zömét az okozza, hogy nem a szokásos vonalon kell eljárnia az ügyintézőnek. Gondolom pl. Ropotop újdonsült unokájának nyolcadannyi gondja sincs a papírjaival, mint nekünk.
Sokszor arra épít az ügyintézés itt, hogy nekem tudnom kell mik a lehetőségeim, amit nyilván tudnék is, ha már több tíz éve lennék itt, vagy "felfogadnék" egy helyi ügyintézőt. Ebből a két feltételből viszont egy sem teljesül. így viszont minden papírozás abból áll, hogy miután egy lépést előrehalad a dolog, a következő lépcsőn ismét kisiklik, mert én nem tudom, hogy azt is rögtön el lehetne intézni (sőt azt sem, hogy van következő lépés), ő meg, miután én nem kérdeztem rá, nem mondja.
Konkrétan a biztosításnál, a cégnél kitöltetik az igénylést, de nem szólnak, hogy ha nincs még SSN-számom, akkor csak fél évre kötik meg (mert azalatt úgy is lesz, különösen, hogy a fizetésem miatt amúgy is rögtön kell), ezzel szemben mikor megkapják a számot (kb. 2 nappal késóbb), akkor ugyanazokkal a dátumokkal kötnek még egy szerződést már az új SSN-számom szerint (ez hiba, mertelvben a szerződésem időtartamára kellet volna tenniük, de nem figyeltek, viszont normális esetben az embereknek van SSN-számuk, tehát rögtön jó biztosítást csinálnak, így nem is tudják ezt a hibát elkövetni). Ezért volt egyszerre két biztosításom fél évig az egy db egyéves helyett. Most az maradt ki, hogy elfelejtettek szólni, hogy amennyiben a családi orvos számát nem írom be a nyomtatványba, akkor ezt külön meg kell igényelni, mint szerződésváltoztatást és ennek az ügyintézése tart 2 hétig (erről nem szólt sem az orvos, sem az orvos titkárnője, sem az egyetemi ügyintézők, mert szerintük ez természetes, én meg nem kérdeztem rá külön, mert azt sem tudtam, hogy számuk is van).
Szóval ezért gondolom, hogy a probléma természetes, ezért nem vezet ahhoz, hogy emiatt rossz véleményem legyen Amerikáról, viszont emiatt tartozik hozzá a véleményemhez Amerikáról az, hogy elég rendes bürokratikus apparátus van errefelé is, ami ugyanolyan nehézkesen működik a nem szokásos esetekben, mint máshol.
Egyébként az is igaz, hogy próbálnak segíteni is ezen mindenféle írott (meg internetes) tájékoztatóval, amikben minden le van írva, de a dolgok természete miatt ezek vagy tartalmazzák a nem szokásos dolgokat és olvashatatlan kásaheggyé növekszenek, vagy nem, akkor meg nincs benne pl. az, hogyan lehet kijavítani pl. a srácok Iü94-es papírján a pecsétet ( a határőr a J-2-es vízumuk ellenére mint turistákat léptette be őket, mert anyámmal jöttek, aki nem beszél angolul, viszont neki tényleg turistavízuma van). Az eddigi megoldási javaslatok erre a következőek voltak:
1./ lehet kérvényezni a helyi INS-ben a javítást, amire ugyan belátható időn belül nem válaszolnak (most egy hasonló esetben az egyetem egyik diákjának kb. 1 éve és 3 hónapja van bent papírja), de persze legalább lehet hivatkozni rá, gond esetén,
2./ Még az I-94 lejárta előtt haza kell ugrani Magyarországra, meg vissza és jobban odafigyelni, hogy most jó pecsétet üssenek be. Ez ugye pénzbe is kerül (és már megint más hibáját kellene az én pénzemen javítani), meg nem is szivesen repültetném meg csak ezért ismét a már említett 5 hónapos srácot.
3./ Megkeresni valakit ott, ahol belépett (a JFK-n?) és rávenni, hogy kijavítsa, mert egyébként a szituáció evidens (nincs másféle USA-vízumja, tehát semmiképpen nem léphetett volna be turistaként). Ja, és ügyintézni személyesen kell, tehát legyen velem az öthónapos Tóni is (következésképpen az anyja is, mint tejforrás, mert nem hiszem, hogy ez a kis "túra" lezajlik a két etetés között rendelkezésre álló 2-3 óra alatt).
schgy