Micimacho:
Nem lehet statikus optimumot megállapítnai a bitképes és a vektoros között, mert ha majd a vektoros tartalmazni fogja mindazokat a részleteket, amit a bitképes, akkor az lesz a jobb, feltéve, hogy a megnövekedett elemszám tárolására és kezelésére elegendő lesz a gép kapacitása. Ebben csak azért reménykedem, mert a részletek vektorizálása sokkal lassubb , mint a hardver fejlődése. Magyarország legrészletesebbnek mondott vektoros adatállománya, (még nem megejeleníthető térkép) a DTA-50, ami az 50 000-es katonai térképek alapján készül 6-7 éve, és készítői ha jól emlékszem, a síkrajzi elemek (ebben vannak a mütyürök) 60-70%-os átrajzolását igérték 1 éve, a névrajznál pedig 50%-ot. (Ha rosszul emlékszem, elnézést a MH TEHI-től. Márpedig amig nincs meg minden elem, addig mindig lehet gond az alkalmazónál.
Itt az optimumot a nem a reményteljes jövőben, hanem a mában kell keresni. Mert egy vasárnapi autósnak mindegy, hogy milyen szinten van kész az autóutak térképe, ha valaki el nem lopná a táblát, elvileg mindenhova el lehetne jutni minimális GPS használattal. De magyarázd meg Málcsi néninek, hogy azért égett le a tanyája, mert a vektoros térképre még nem került fel és a tűzoltók egy poros térképtárban keresik a kiszállási helyszint.
Ezt a vitát nem döntheti el BadGe vagy én, akinek persze a saját lova tetszik, bár én sohasem fikáztam az AeroMap-ot, csak a COMPUMAP eltérő szolgáltatásaira mutattam rá. BadGe viszont sohasem mondta meg, hogyha el tudná érni a Compumap (meg a Fugawi, OziExplorer stb.)betiltását, akkor hogyan oldana meg sok valósan létező feladatot. Apropo azt nem értem, miért csak a Compumap-ot fikázza, a fugawi-szerüeket nem. Csak azért, mert azok Windows alatt futnak és Bill Gates a kedvence? Megnyugtatlak, a felhasználó a gyakorlati használat alatt nem fogja észrevenni az ebből származó különbséget. A Compumap térképkezelési és -készleti többletét viszont igen. (ez azóta érvényes, mióta elindítható a Compumap a Win98/Milleneum alól is, amikor készült eredetileg, a Win3.1-gyel és a kezdeti Win95-tel semmi gond nem volt)
Ehelyen árat nem közlök, a www. compumap.hu oldalon van árjegyzék is, ez a programot és a teljes térképkészletet tartalmazza.
BadGe:
Mikor érted már meg végre, hogy egy bitképes térképet kezelő belső használatra szánt program nem azonos a piacra dobható real time mozgótérképes termékkel. Egy másik, piacon levő terméket azzal fumigálni, hogy ha te akarnád, te is tudnál ilyen sz@rságot piacra dobni, kimeríti a tisztességtelen piaci magatartás kritériumait
Meg azt sem ártana megjegyezni, hogy egy pontkoordináta eltárolási lehetősége nem a vektoros programok privilégiuma, ahhoz elég egy Excel táblázat, és még a pontfelvételhez is használható, ha jobb nincs, egy bárki számára hozzáférhető bitképes program, sőt a GPS-sel felvett pont is betárolható. Sőt még a területfigyelés (proximity) is megoldható bármilyen elvü térképkezelés mellet, vagy anélkül.
Ezért üdvözlöm a pontadatbázisod közzétételének tervét.
Miért kelted szegény Micimachoba azt a látszatot, hogy a bitképes program nem tudja kiszámolni két pont távolságát. A vektoros egyetlen igazi többlete e téren a görbementi távolság kiszámítási lehetősége, de ezt nem nyujtja minden program. (Vajon miért?)