Nem annyira egyedi eset és nem is csak SB-baj.
Ott kezdődik a baj, hogy a házi használatra készített kártyák (még a drágábbak is) d/a konvertere utáni szűrők minősége igen gyenge és elnagyolt. A tömeggyártás során felhasznált alkatrészek sem felelnek meg elektronikailag a követelményeknek. Ha pl. kommersz kis hangszórókat, vagy számgéphez tervezett aktív hangfalakat használsz, nincs is baj. Ha jó minőségű HI-FI rendszerre kötöd a gépet, (én is így használom) akkor együtt kell élni apró kellemetlenségekkel, pl. a bekapcsoláskor történő irgalmatlan recsegéssel, a hangerőszabályozó gomb mozgatása közbeni súgással (egyenáram kerül a potira), de rengeteg mindent leírhatnék még. Én beletörődtem, mert nem lehet mit tenni, csak átalakítással, vagy új, drágább kártya beszerzésével javíthatok a dolgon. Egyiket sem akarom, jó ez nekem így, megszoktam. Egyébként elég jól szól a cucc és szinte nincs alapzaja. (főleg ha az analóg CD benetet kikapcsolom az sb-n :))
A te kártyáddal kapcsolatban:
1. Valószínűleg kiszáradt egy kondenzátor, vagy felzajosodott valamelyik erősítő egység a kártyán.
2. Próbáld meg másik SLOT-ba dugni.
3. Ha poros, tisztítsd meg, mert az is gyilkos dolog.
4. Ellenőrizd a kábeleidet és csatlakozóidat. (árnyékolás, kontakt...)
Aztán, ha nem javul a dolog, kellemes anyázást a boltban... :)