Hello phobophile. Csak annyit szeretnék mondani, hogy a Kusturica-divathullámot én is észrevettem.
Én véletlenül akadtam rá a kölcsönzőben a Macska-Jaj-ra. Már ott volt nagyon-nagyon hosszú ideje, de nekem fogalmam sem volt róla, mi az. Aztán egyszer úgy döntöttem, kihozom, megnézem, mi lehet ez a film. Na, azóta a Macska-Jaj bekerült az abszolút, örök kedvenceim közé, nagyon tetszett, nagyon jókat röhögtem rajta. Ami a szállóigék idézgetését illeti: Megfigyeltem én is. Sokan a haverjaim közül látták a filmet. Egyikőjükkel rendszeresen szállóigéket ordibálunk a filmből a buliban, főleg, ha ittunk is egy kicsit. :) És majdnem minden szám alatt elsütjük a "Dadan táncol" jeleneteket is.
Nem azért, hogy azt higgyék rólunk, ismerjük Kusturicát, és nagyra tartjuk. Nem azért, hogy "elit-ertelmisegi-muveszfilm-szakertove avamzsalodjunk a tarsasag szemeben", hanem azért, mert egy baromi jó film volt a Macska-Jaj, benne Sdrjan Todorovic alakításával, és nagyon jók voltak benne a szövegek. Ennyi, nem kell mindent túlbonyolítani.
Nagyon jó beszólások vannak a filmben, amiket poénos idézgetni a haverokkal buli közben, vagy csak úgy simán, a jó hangulat kedvéért, és nem arról van szó, hogy Kusturica-film értőnek hisszük magunkat.
Én pl. a Macska-Jaj hatására kihoztam a kölcsönzőből az Undergroundot, ami viszont nem kötött le, sőt bevallom, végig se néztem. Feliratos volt, nagyon hosszú volt, éjszaka néztem, elfáradtam, kikapcsoltam. Igen, lehet, hogy nekem nem is jönne be amúgy Emir Kusturica. De attól még a Macska-Jaj baromi nagy film, ha nincsenek is benne olyan megrendítő momentumok, meglepő, tragikus fordulatok, és mély mondanivaló, mint pl. az Undergroundban. (Mert az Underground jó részét azért láttam, és egészen eredeti, mély és összetett film, még ha nekem nem is jött be, és csak tisztelegni tudok Emir Kusturica előtt ezért az alkotásért is!!)
Ezért idézgetünk belőle, legalábbis a barátaim és én. Sőt, a Macska-Jaj hatására kedveltem meg a balkáni punk zenét. A Bubamara kedvenc számommá vált, azóta is rendszeresen kérem a DJ-től a helyen, ahol szórakozni szoktunk. És arra nyomunk a legnagyobbat. És ez független attól, hogy mit tudunk Kusturica más filmjeiről. (A DJ-től egyébként máig csak "Kusturicát" merek kérni, mert félek, hogy nem tudná, mi az a "Bubamara", még ha ez is a szakmája. :)
És én csak egy hirtelen ötlettől vezérelve hoztam ki a filmet a kölcsönzőből, anélkül, hogy előtte bármit is hallottam volna Kusturicáról, és a Macska-Jaj őrületről, pedig akkor már régen bemutatták a mozikban a filmet...
Amúgy az, amit leírtál, nagyjából igaz. A Macska-Jaj-ból idézgetni divat, a Bubamara-ra dancelni divat, stb. Ez igaz. De nem mindenkire nézve. Én nem azért táncolok a Bubamarára, és nem azért idézgetek a filmből, mert divat, hanem mert baromira tetszik. :-) És a barátaim is így vannak ezzel.
Na, most ennyi.
Üdv, topicromboló provokátor.
:-))
Murdock, aki Dadan testvér
:-)))