Villámgyorsan, mert nincs sok időm:
Break: mindennel egyet értek, amit mondtál, különösen az emberekbe nevelt fogyasztási kényszerről - és ne felejtsük el a konstans reklámáradatot, ami szép tisztára most amúgy sem túlzsúfolt kobakjaikat.
Én is eszem éttermeben egy-két alkalommal hetente, sőt, amióta jobban keresek, néha egy jobb éttermet is megengedhetünk magunknak. Mindezek mellett nagyon sokszor főzünk, nem is igazán spórolásból most már, hanem mert egészségesebb és finomabb. Az órabéreddel meg csak akkor számolhatsz, ha Neked fizetnek túlórát. Nekem nem, csak úgy elvárják, hogy napi 10-12 órát dolgozzak.
A credit rating-ed nem romlik azzal, ha minden hónapban rendesen fizetsz (ilyen minősítés nincs is a credit report-odban) - szerintem ez egy mítosz - legfeljebb csak annyi hátránya van, hogy lassabban emelik a bankok a hitelkeretedet. De az enyém már így is a csillagos egekben van, pedig mindíg kifizetem én is a kártyáimat.
A lakbér nálunk is hasonló (amit irtam 800: egyszobás, 1000: kétszobás) az elég putri környék, szebb kétszobásak itt is felszaladnak 1400 köré, különösen ahogy közeledsz NYC felé. A benzin most esett le 1.46-ra, eddig 1.60 környékén táncolt.
Tibor: Virginia valóban egy olcsóbb állam. Mint mondod, itt még nevetségesebben hangzik a 27-52 ezer dolláros csóróság. Szerintem nálatok 52 ezer évente az egy jó kis felsőbb középosztály.
A 20% fölötti kamat (hallotam én már 25%-ot is) a hitelkártyára annak van, akinek más nem ad hitelt, csak rabló bankok. 9% az csak csalogató kamatláb lehet, általában 15-17% a kamat, ahogy Break2 írja. Ez engem különösebben soha sem érdekelt, mert - mint mondottam - mindíg kifizetem a kártyáimat.
Pestiutca12: azt írod nem akarsz meghazudtolni, de éppen azt teszed. Ha nem hiszel nekem gyere ide és nézd meg magadnak. Lehet, hogy az én környékem speciális, mittudomén, lecsúszott kábítószer-kereskedők laknak itt, de amit írtam az akkor is így van. Egyébként az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy pár autó a hallgatóké, akiknek nem kell, csak egy egy-két szobás lakás, de az apuka luxus autóját hozták el otthonról, de nem ez a tipikus. Egyébként a luxusautóknak megvan a magyarázata, de nincs kedvem kifejteni, mert úgyis csak mindenki lerasszistázna itt.
Ha pedig Te boldog voltál a faházadban, akkor annak nagyon örülök, egészségedre. Én nem lennék az. Abban viszont igazad van, hogy azért építkeznek fából, mert az olcsó - de ilyen erővel akkor már barlangokban is lakhatnánk. És a minőségről most ne nyissunk vitát, ki-ki jöjjön el és hasonlítsa össze az itteni bódékat egy jó kis otthoni téglaházzal.
Egyébként örülök, hogy ilyen sokan hozzászólnak (szemmel láthatólag az USA-ból), még ha különbözik is a nézetünk - így legalább pontosabb képet kapnak az otthoniak az országról.
Tisztelettel,
Kálmán