a jo hir: amit tenykeny mondasz a>azon embereknek, akik abba a bizonyos nyomorgó 1/3-ba esnek, legalább a 2/3 saját maga tehet arról, ha anyagi gondokkal küszködik.
Szamokba, aranyokba en nem akarok belemenni, lehet, hogy igazad van; lehet, hogy nincs: nekem mindegy. Ami szamomra erdekesebb tema az az, hogy mi lehet az oka ennek a jelenségnek. Szerintem ez itt (USA) annyira fogyasztoi tarsadalom, hogy valami egeszen kulonleges belso ero, vagy csaladi-kornyezeti hatter szuksegeltetik ahhoz, hogy ne ugy nevelodjon fel az ember, hogy a fogyasztas szellemet automatikusan magaban hordozza. Tehat sokan azert vesznek dolgokat, mert valahogy ugy erzik, hogy ez a termeszetes, erre ra vannak szorulva, pedig a mi (te es en) szempontunkbol nem is. Azaz pazarolnak. Persze ez is altalanositas, hiszen vannak (es bizonyara sokan) akik szembe fordulnak ezzel a dologgal, lasd hippik, zoldek, punkok es egyeb alternativok, de azert a nagy tobbsegre tenyleg nem ez jellemzo.
>képtelen kontrolálni a gyerekes vásárlási ösztöneit.
Igen vannak ilyenek boven. De miert? Mert erre (is) lett nevelve. Persze ha valakinek van akaratereje es felismeri a folyamatot akkor ellen lehetne allni. Azt hiszem a pszichologusok mar kitalaltak egy szot a vasarlasi kenyszerre, amit szinte ugyanugy kell kezelni, mint barmely mas szenvedelybetegseget.
>Azt továbbra is fenntartom, hogy a 27-52 ezer dollár az egy rossz vicc.
Ketten afeleseggemmel egy keresetbol hosszu evekig kijottunk: evi 30ezer brutto alatt. Nem nyomorogtunk ugy mint az altalad idezett kisnyugdijas, de nem minden nap futottunk be telen, es megneztuk, hogy melyik kuponnal vasaroljunk melyik kozertben (ahova biciklivel jartunk mert autonk nem volt.)
>Hitelkártyát csak az nem kap itt, aki nem akar,
Na jo, visszavonom amit mondatm: tenyleg lehet mindenfele kokler cegtol kapni kartyat, nagy kamattal, alacsony limittel. Ezek eszembe se jutottak, amikor az elozo hozzaszolasomat irtam, mert ebbe epeszu ember nem megy bele. Persze ha valaki nagyonn rosszul all anyagilag akkor nem biztos, hogy ezt kelloen fel tudja merni.
Sokszor 4-5 fős családok egy-két hálószobás lakásokban ...A parkoló tele luxusautókkal
Reg megtanultam, hogy masok tapasztalasaival nem szabad viatkozni. Tehat ha te ezt lattad akkor az biztos igy is van/volt. En nem ezt lattam. Nalunk, itt a szilicium volgy mellett, csak a gazdagoknak van igazan luxus autojuk. Ezek alatt a felso kozeposztalyt is ertem, meg a dotkomos ujgazdagokat is.
Ami pedig a főzést illeti, nem értek veletek egyet.
Azt hiszem felreertettel: en nem azt mondtam, hogy mindig olcsobb ettermben enni, mint boltban venni a dolgokat, hanem valamikor olcsobb. Mi peldaul heti 1-2 alkalommal megyunk enni etterembe vagy hozatunk haza keszeteolt. A tobbi napokon igenis fozunk. (Egyebkent ha azt nezzuk, hogy amikro dolgozom akkor mekkora az oraberem, es ha a hazi koszt arahoz hozzaadnank a fozessel eltoltott idomnek megfelelo orabert akkor majdnem mindig olcsobb lenne etteremben enni. De ezt nem lehet tenni, mert nem lenne egyensulyban az eletem, ha mindig csak dolgoznek.)
>Egyébként melyik Santa Cruz van tőlem 400 mérföldre északra? Santa Cruz, California, tőlem 3000 mérföldre nyugatra van.
Ugy tunt valamyik hozzaszolasodbol, hogy Los Angelesben elsz. Elnezest a felreolvasasert.