gedeon_2001 Creative Commons License 2001.07.26 0 0 142
Kedves BaSand!
Lehet, hogy egyes esetekben a bunkóság, a tudatlanság és az önzés is szerepet játszik abban, hogy a társadalom nagy része kívülállónak tekinti a határon túli magyarokat. De ez akkor is azt bizonyítja, hogy van egy olyan "mi" az emberek fejében, amely csak az országlakosokat foglalja magában. Ettol még lehet, és van is, olyan "mi", amely a határon kívüli magyarokat magában foglalja, az országlakosok közül viszont nem foglal magába feltétlenül mindenkit. Annak én sem örülnék, ha az elso "mi" csak azért létezne, mert a második "mi"-rol az emberek nem tudnak. De mint Tamáska mondja, ezt nem lehet állítani. Annak azonban még kevésbé örülnék, ha az elso "mi" nem létezne, mert akkor lenne csak igazán formátlan tömeg, lakosság, az, aminek állampolgári közösségnek kell lennie ahhoz, hogy a demokrácia muködni tudjon.
Éppen ezért nem igazán értem, mit akarsz azzal mondani, hogy nem értesz egyet a politikai nemzetfogalommal. Vagy félreértesz, vagy nem gondolod végig ennek a kijelentésnek az implikációit. Azzal, hogy szavazol, legitimizálod annak a politikai közösségnek a létét, amelyet az aktív és passzív választójog definiál. Vagyis a politikai nemzetet. Ha jól tudom, nem követeled az országlakos cigányok, zsidók, svábok stb. választójogának elvételét és a határon túli magyarok választójoggal való felruházását. Ha kívánatosnak tartod a határrevíziót, vagyis azt a célt, hogy a magyar kultúrális nemzet minél több tagja legyen tagja a politikai nemzetnek is, tudnod kell, hogy ehhez igen nagy számú román, szlovák, szerb is jönne ráadásnak. Ha nem vagy az etnikai tisztogatások híve, az állampolgári egyenloségnek viszont igen, akkor muszáj elfogadnod a politikai nemzetfogalmat.
Az a célkituzés, hogy a magyar kultúrális közösség minden tagja legyen magyar állampolgár, csak a katasztrofális katonai vereség bizonyosság határát súroló kockázatával jár (ld. Szerbia). Az a célkituzés azonban, hogy a magyar kultúrális nemzet essen egybe a magyar politikai nemzettel (tehát a politikai nemzetfogalom elutasítása) inherensen embertelen és antidemokratikus.
Előzmény: BaSand (140)