Laczy_ Creative Commons License 2001.07.25 0 0 2

Szerb20tok, Kasztaltársak!

Remélem, amíg eszteteta recipét pötyöggetem valakinek sikerül kinulláznia a nyitó hozzászólásomat.
Hát addig is uccu:

Tehát a macsánka. A paprikás krumpli palóc változata, ami nem is tér el nagyon sokban a "serpenyős burgonya" nevű éttermi csodától, csak mint a slambuc vagy az öhöm egymástól éppúgy, mint a "pásztortarhonya" nevű képződménytől.
A macsánka éppúgy pásztorétel, mint a már emlegetett másik kettő, csak nem ott délen, hanem itt északon. Ebből adódik sokminden. Egyebek közt, hogy szabad tűzön bográcsban készül. Meg, hogy a hozzávalók ritkán tartoznak a "friss" kategóriába, bár nyáron zöld paprika és paradics könnyen beletéved.

Egybe bátorkodom fogalmazni az eredetit az én verziómmal, válogassátok ki (nem lesz nehéz, segítek)!

A részletek:

A juhász rak egy diszkrét kis tüzet, én valamivel nagyobbat, hogy ne legyen rá gond, amíg az alapot a gáztűzhelyen elkészítem.
Köbö 1/4 kögö házi füstölt szalonnát és hagymát kockázunk úgy félcentisre (a hagyma lehet valamivel kisebb).
A szalonnát kisütjük, nem kell sietősen, ám annál alaposabban.
A juhász az őröletlen köményből saccra szór bele egy kicsit (mondjuk vagy egy gyerekmaréknyit), hogy szétpattogjon a forró zsírban.
Beletesszük a hagymát, és türelmesen, kavargatva lekvárállagúra zsibbasztjuk, közben egy szalmaszínt igexünk vele elérni. Én egy nagyobbacska vagy két kisebb gerezd fokhagymát is vágok bele, majd a púpos teáskanál őrölt köményt is hozzáadom.
Ha a juhász nem csak palóc, de tót is, akkor 8..10 szem borókabogyót is dob bele (én mindenképp).
< faqltatív >
Egy arasz kolbász is belekarikázunk, ha épp van.
Én egy stmpedli konyakot is szoktam belelöttyinteni.
< /faqltatív >
Az eddigiek közben volt idő előkészíteni a 2 kiló kolompért, krumplit, burgonyát, pityókát (ki miből szereti). Nos, ekkor a jó forró alapba belerakjuk a fennemlített hozzávalót (én karikázni szoktam, de errefelé inkább kockázzák), és alaposan keverjük az immár feltuningolt tűzön.
Miután a holmi kissé megkérgesedett a zsizsában, elzárom a gázt, és kitrappolok a bográccsal - + persze a benelevőkkel - a ház elé, s felakasztom a neki rendelt horogra.
< faqltatív >
Manapság általában fűszerpaprikát is keverünk bele úgy két teáskanálnyit.
Nyáriodőben a faqltatív bogyók ekkor kerülnek bele.
< /faqltatív >
Felöntjük vagy 1..1,5 lityi vízzel (van, aki mégjobban felönti), majd ízlés szerint sózzuk (ez nálam 3tk).
Amikor a krunpli megfőtt késznek tekinthetjük, de flancolósabb juhász esetleg megsápasztja 1 dölö juhtejszínnel (engem azzal ki le7 űzni a világból).

10teletval jó étvágyat kíván:

Laczy