gedeon_2001 Creative Commons License 2001.07.24 0 0 58
T. puzdra!
1) A társaságom itt is, Amerikában is olyan, amilyen -- én jól érzem magam köztük.
2)Kormányoknak nem feladatuk semmiféle identitás erosítése vagy gyengítése. Amikor még is erre vállalkoznak, nem ártalmatlan szorgalmi feladatot vállalnak fel, hanem szabadságjogokat sértenek. Amerikában természetesen sem a szövetségi kormány, sem más állami szerv nem próbál identitást erosíteni. Nem csak manapság, kétszáz év után nem, hanem kezdettol fogva nem, mivel meg van tiltva nekije az alkotmányban. Ennek ellenére igen, sok példát tudnék arra felhozni, hogy az amerikai médiában kritizálják a jingóizmust, mégpedig az ország nyilvánossága elott, nem is hatástalanul, pl. a Pledge of Allegiance kötelezo recitálása az iskolákban valamiért kiment a divatból. (És ez nagyon jelentéktelen példácska volt.)
3) Amerikai állampolgár is vagyok. Tehát az o nemzeti ünnepük az én nemzeti ünnepem is. Tehát teljes jogú amerikai állampolgárként b@sztam a zászlót kitenni.
4) Nem vagyok bohóc. Semilyen identitásom jelvényét nem hordom a kabáthajtókámon, a fejemen, a nyakam körül vagy az alfelemen.
5)A balkáni nacionalistákban az az elviselhetetlen, hogy sohase elég nemzeti nekik a nemzet. Vagy túl sok nemzettag rekedt a határokon kívül, vagy túl sok az idegen a határokon belül, vagy mindaketto. Ha nincsenek idegenek, akkor vannak idegenszívuek, eltaknyolt gerincuek, alacsony magyarságteljesítményt nyújtók. Akiket kinyúvasztani, akikkel a padlót feltörölni, akiket kicsavarni nemzetépíto program. Mi az a hülyeség, hogy "egy lassan lakosságból nemzetté váló ország ma még bátortalan büszkesége"? Azt a mucsai, szuklátóköru, köldöknézo, bezárkózó nacionalzmust, amelyet te is propagálsz, épp a kommunizmus találta fel. Azáltal, hogy lezárta a határokat, náci elodjének munkáját befejezve etnikailag tiszta államokat kívánt teremteni.

Úgy sose lesz demokrácia, ha azt mondjuk, hogy mi még azt kétszáz évig nem engedhetjük meg magunknak.

Gedeon

Előzmény: puzdra (50)