Tudom, itt a globalizacio kulturalis hatasai a tema, de nem tudom megallni, hogy ne egeszitsem ki a mondandodat gazdasagi szempontbol, mert amit irtal az nagyon leegyszerusitett kep...
Azt irod, hogy a globalizacio lehetoseget ad a szegenyebb orszagokban a tehetsegeknek, hogy utolerjek a nyugati tarsaikat. Ez egy buta demagogia, amit a multicegek HR managerei szajkoznak meg mindig, pedig borzalmas butasag. A GE jo pelda, en is dolgoztam ott. Magyarorszagon. Otodannyiert, mint a nyugati tarsaim. Ha belegebedtem volna, Magyarorszagon, magyar allampolgarkent 5-od annyit kellett keresnem. Miert? Azert mert a Globalizacio azt jelenti, hogy a toke szabadon aramolhat a gazdag orszag felol a szegeny fele, mig a munkaero nem aramolhat szabadon a szegeny orszag felol a gazdag fele. Ezaltal a szegeny orszagok munkaeropiacait a kulfoldi tulajdonu cegek 'lent tartjak'. A multik Magyarorszagon nullszaldos Kft. - ket hoznak letre, mig a nyeresegadot az anyaorszagban fizetik. GE : USA.
A Globalizacio tehat a gazdag orszagok uj gyarmatosito modszere, a gazdasagi kulonbsegek tovabb novekedesenek eszkoze. A legfobb tamdo fegyver pedig maga a Multiceg.
Nem akartam tul demagog lenni; az elet nem fekete es feher, hanem szurke, csak szerettem volna egy kicsit mas szempontokat is leirni, azon kivul amit leirtal.