naked welcome!
amint látom tényleg nem foglalkoznak sokan cronenberggel, ami szerintem annak köszönhető, hogy alig hozzák be a filmjeit, ill. túl intellektuális alany ahhoz, hogy divatos mítoszt csináljanak belőle.
nekem meg van vhs ntsc-n: shivers, rabid, videodrome és a the dead zone (ez utóbbi a fantasztikus christopher walkennel a főszerepben). hamarosan meglesz a cronenberg on cronenberg c. könyv is ill. egy videóinterjú is, szintén ntsc-n.
segítségül azoknak, akik még nem tudják:
az alábbi filmjeihez lehet a bp.-i tékákban hozzájutni:
- scanners (agyfürkészők), james dean videótéka, király utca
- dead ringers (két test, egy lélek), james dean videótéka
- m. butterfly (pillangó úrfi), odeon
- the fly (a légy), odeon
- the brood (porontyok), odeon
- naked lunch (meztelen ebéd), odeon
- crash (karambol), odeon
- eXistenZ, odeon
szerintem, nagyon komoly csillagos ötös minden filmje, teljesen összefüggő, ezer rétegű életmű.
a videodrome pedig egyenesen paradigma.
nagyon jó lenne, ha levelezhetnénk egy-két dologról a filmjeiben található pszichomitikus és pszichoanalitikus szimbólumokról is. és általában is.
egy-két dolog, felvetésként:
-- pl. dead ringers: mantle-nak hívják az ikerpárt, ami palástot, leplet jelent (a filmben a két nőgyógyász mindig valami spéci köpenyben vizsgálja a nőket, ill. a nőpáciensek is ilyen köpenyben vannak, ill. az ikerpár-orvosok is piros palástban operálnak). eddig, amire jutottam: a palást, a lepel a férfi genitáliák szimbóluma, ugyanígy minden hosszúkás tárgy is, főleg, ha az műszer (radikális orvosi műszerek mutáns nők vizsgálatára, amelyek ráadásul rovarszerűek, amely pedig "AZ" álommunka és "A" tudatalatti szimbóluma), ill. a három méhnyakú női szereplő is érdekes, amely hármas a pszichologiai és a pszichopatológiai irodalomban minden esetben a férfi genitáliákat jelenti. a film végén a halott ikerpár meztelen teste is lepellel van egyébként betakarva, amely egyértelműen "AZ" álomszimbolikára utal, hiszen az előtte levő jelenteben a még életben maradt ikertestvér az utcáról, a telefonfülkétől felöltözve megy haza... stb. stb. a többi dologról majd később, ha válaszol valaki, akit érdekel. még csak annyit a dead ringersről (ami azt jelenti: vki kiköpött ugyanolyan mint a másik; teljes hasonlóság), hogy jeremy irons egyik legfantasztikusabb alakítása és hihetetlenül drámai a film dramaturgiája! j. irons egyébként a m. butterfly-ban is hasonlóan nagy szerepben produkál. szerintem csak cronenbergnél produkált ekkorát.
még valami: van-e valakinek cronenberg underground filmjeiből (pl. crimes of the future stb.)? látta-e valaki a fast company (1979) c. filmjét, mert én nem? hogyan lehetne megszerezni?
happy existenz deep in the psychoplasma for everybody
long live the New Flesh!