onobody Creative Commons License 2001.07.02 0 0 879
Sziasztok!
Sikerült megcsinálnom a szivattyut , igazábol
nem volt semmi baja , csak a sok vizkő lerakodott
benne , kitakaritottam.
Ma délben rendesen esett , jól el is áztam.
Találtam itt az indexen a juliusi népi
megfigyelésekről egy cikket:

A népi kalendárium szerint július 13., Mérges Margit vagy Pisis Margit napja többnyire esőt, zivatart hoz, és Medárdhoz hasonlóan amennyiben esik, dörög, villámlik Margit napján, akkor negyven napig hasonló időjárásra lehet számítani. A július 20-i Illés napjáról azt tartják, hogy általában szelet, vihart hoz. Július 22., Mária Magdolna napja termésjósló nap: ha bőven esik, bőséges lesz a termény is, de rosszul terem a dió és a mogyoró. Anna napján, július 26-án a hiedelmek szerint "nagy eső szokott esni. Mindenféle rovar, légy előjön, éppen ezért csukva kell tartani az ajtókat, ablakokat. Az Annák ugyanis kötényükben hordják a legyeket, bogarakat, s ahol nyitva találják az ablakot, ajtót, beöntik a bogarakat. Egész évben nem lehet majd tőlük megszabadulni." Az általános megfigyelés szerint az augusztus 20-i István-nap is "negyvenes nap". Eszerint negyven napig olyan idő lesz, mint ezen a napon. István termésjósló nap is. Ha jó az idő Istvánkor, akkor bőséges gyümölcstermésre készüljünk, de ha rossz idő járja, gyenge termést várjunk.

Üdv onobody

Előzmény: Frint (878)