Mr_Fusion Creative Commons License 2001.06.20 0 0 2642
Első nekifutásra nem akartam reagálni, de pár perc múlva csak visszajöttem...

A GQ-val kezdeném. Alaptézis: ez egy amerikai film, amerikai rajongókról, akik közül elég sokan tényleg annyira ütődöttek, mint az a hivatkozott filmből is lejön. Csakhogy mi MO.-n vagyunk, és itt azért kicsit másabb a mentalitás, mint a birka amcsiknál. Persze a VOY nem a legszerencsésebb húzás, az ugyanis már kimondottan annak az állatfajtának készült, és próbálja 'kannibalizálni' azokat, akik még nem olyanok, de behódoltathatók.
Én nem nagyon ismerek olyan hazai trekkert, aki 'elmegy a hülyeségig'.
Szóba kerültek pl. a találkozók (amiket külföldi mintára egyesek hajlamosak 'con'-nak nevezni, én ódzkodom ettől, mert nem azok). Vettél már részt ilyenen? Kétlem, különben tudnád, miről szól ez itthon. Pár arc (mert általában tényleg nem vagyunk sokan), összeszalad egy fél napra, beszélgetni erről-arról, többek között ST-ről is. Előfordul, hogy egy-két ember egyenruhában feszít, de nem hinném, hogy azért, mert a Csillagflotta tisztjének hiszik magukat, sokkal inkább poén szinten működik a dolog.

Sokan vitatkoznak valamilyen szinten ahhoz hasonló dolgokon, mint pl. a treknológia, ami valójában nincs, jobbára magunknak találjuk ki/teremtjük meg. Pl.: teológia, filozófia. Azok is 'kitalált világok', mégis több millióan foglalkoznak vele világszerte.
De akár ide sorolhatnám az elméleti fizikát is, hiszen az is jobbára csak néhány 'elszállt agyú' tudós elméjében létezik, és itt-ott elég fura dolgok vannak benne. Pl. valszeg jót mosolyognál, ha tudnád, hogyan, mi alapján nevezték el a kvarkokat. Nem hangzik sokkal komolyabbnak, mint mondjuk az ST technoblablája.
Egyébként meg látszik, hogy nem olvastál még anyagokat olyan fizikusoktól/fizikával foglalkozóktól, akik (külföldi) egyetemeken dolgoznak/tanulnak, és nagyon komoly értekezéseket írnak relativitás/kvantumelméleti alapokon többek között a görbületi hajtómű működésének elvi lehetőségeiről. És ez nem technoblabla, épp ellenkezőleg, nagyon is tudományos (együtt)gondolkodásra sarkallja azt, akinek igénye van rá.

A legtöbb embernek (de szerintem mindenkinek), van valami saját 'őrültsége'. Vannak olyan, általam teljességgel érthetetlen alakok, akik pl. focistákat bálványoznak, ugyanolyan mezt viselnek, mint ami neki van, meccsekre járnak, ahol hasonlóan 'őrült' alakokkal jönnek össze...
Autómánia, extrém sportok, művészet, irodalom, de akár még csak a pénzhajszolás is... Mindenkinek az életében van valami, amiben tud/akar legalább egy kicsit hinni, amitől úgy érzi, valami értelme mégis van. Legalábbis egy-egy kis időre, közben meg ugyanúgy gürcöl a kis pénzecskéjéért, lót-fut a dolgai után, éli az életet,a mi neki jutott, mint mindenki más. És ilyenkor még annyira sem hisz abban, hogy 'egyszer talán felsugározzák, és elviszik innen', mint amíg egy-egy epizód 45 perce alatt beleéli magát egy általa érdekesnek tartott környezetben játszódó majdnem-teljesen-mesébe, és utána esetleg elgondolkodik azon, mit lehetne ebből az életére vonatkoztatni, tényleg lehet-e majd egyszer a csillagok közt utazni, tényleg lehetnek-e idegen lények, más lakható bolygók, stb.
Elgondolkodik azon, amit látott, sőt, esetleg vitákat folytat arról másokkal is. És ez olyan dolog, amire manapság egyre kevesebben érezek indíttatást.

Ja, és még valami: azért vannak ám olyan körök is, ahol nem (csak) a hamburger/kóla szubkultúrába tartozás gázos, hanem a minden nyáron a Balatont (az általad annyira gyűlölt) németekhez hasonlóan megszállók egyikének lenni is. Mintha Mo. két dologból állna: Bp., ahol lakunk, és a Balaton, ami a mi Miami Beach-ünk, oda megyünk kipihenni a plázázást.

Ez a nagy nacionalizmus (az én nyelvem, a te nyelved, az én országom, a te országod) pedig valahogy távol áll tőlem... Nem érzem magam különbnek attól, hogy én történetesen magyarul beszélek (és az sem zavarna különösebben, ha nem így volna), és mást sem érzek magasabb rendűnek (vagy éppen alacsonyabbnak, ugyebár), azért, mert ő meg nem.
Egy bolygó, egy faj. Az összes többi csak ostoba ellentéteket szít, egyes népcsoportok teljesen lényegtelen és jelentéktelen dolgok miatt gyűlölik meg, és öldösik halomra egymást.

Ennek talán több értelme van...?

Előzmény: tmarton (2626)