Vgyuri Creative Commons License 2001.06.19 0 0 973
Rugo Foldmero

De jo nektek, hogy ti ertitek is, amirol beszeltek,en csak az 5 éves GPS felhasználási proktikum alapján hordok itt össze hetet-havat, és folyton úgy járok mint Rugoval, hogy elbeszelunk egymas mellett.

Az (egyik) probléma az (lehet) hogy az általunk éppen használt térkép NEM WGS84 datum alapján készült, igy ha szerencsénk van lehet hogy nagyjából passzol a dolog, de inkább néhány száz méteres eltéréseink lesznek (néhányszor tiz szögmásodperc)

Lehet, hogy parszaz meternek kellene lenni, de a mar sokat emlegetett, altalam Excellesitett fordpont.htm allomany tanusaga szerint szerencsere az elteres csak kb. 100 meter, ami leginavigacioban semmi, varosi autosban viszont cikis lehet. A kulonbsegszamitas geometriajat termeszetesen nem ertem, de a BME Felsogeodeziai Tanszekenek van egy univerzalis vetuletatszamito programja, azzal vegeztem a Gauss-Kruger es VGS84 kozti atszamitast, utana a ket metrikust kivontam egymasbol vektorosan. Az atszamitas pontossagaert a BME elismert kutatoi felelnek. Ezt nem tudom olyan pontosan ellenőrizni, minta a Lapaj féle UserGridet

Dx=28
Dy=-121
Dz=-77

Itt az a baj, hogy nem tudom, Lapaj honnan vette az altala hasznalt három értéket, meg a másik kettőt, de biztos valami szakirodalombol, mert ezt empirikus uton nem tudja megallapitani. A lenyeg, hogy az ö általa kikisérletezett User grid konstansokkal az UserGrid 10 meter alatti pontossaggal megfelel a Kraszovszkij alapu Gauss Krüger koordinatainak. Ez a gyakorlat.

[előzmény : (967) Vgyuri, 2001.06.19 12:55]

Fődmérő válasz erre | adatok | e-mail 2001-06-19 13:42:05 (968)

Földmérő:

A GK vetületi rendszer is világméretű, de itthon katonai térképezésre használták/használják (ha jól emlékszem). (nálunk az alapfelülete a Kraszovszkij-féle forgási ellipszoid.)
Az UTM egy másik vetület.

Lehet, hogy a kiterjesztés szó nem jó, inkább azonos koordinátázási elvet kellene mondani, de laikus szemmel közeliséget mutat az, számszerüen a Kárpát medence területén legalábbis, igen-igen egyeznek. Ausztriában is, csak ott nem 15°, hanem 16° a GPS-en jelölt "Origin" nevű varázslat, meg a többi szám is más.

Az EOV azért jó, mert egyetlen hengeren ábrázolja az egész országot, és nagyméretarányú térképezésre igen alkalmas. Ja, és lehet vele GPS-ezni, van országos GPS-alapponthálózatunk is (amit azzal határoztak meg).

Ehhez még hozzávehető, hogy én úgy tudom, nincs meg benne állítólag az az ugrás E18°-nál, ami a Gauss-Krügerben, meg az UTM-ben van. De számszerüleg még csak nem is hasonlit az UTM-re, márpedig az UserGrid, ami a kommersz GPS-eken van, az egy konstansokkal eltolt UTM (False E, False N)Azt viszont sejtem, hogy az országos GPS alappont-halmazt nem EOV-re állított GPS-ekkel vették fel, hanem valamilyen ismerttel (VGS84) és a már említett BME-s vetület átszámító programhoz hasonlóval konvertálták. (Több ilyen is van, én is tudok még egyet, a Soproni Erdészeti Egyetemen Bácsatyai profnak is van egy hasonló, csak a BME-s sokoldalubb.)

De ne izguljatok, már számolom a kiinduló konstansokat egy EOV-t eredményező UserGridhez, ami kiindulasnak jo lesz, hogy valaki, akinek erre van energiája, pontosíthassa a Lapaj-féle empirikus technikaval. Ez csak a GPS keszulekekhez kell, mert szamitogepes atszamito programok, mint mondtam vannak. Állitolag SUI-ek füzik a Garminosok agyat, hogy ezt tegyek be a GPS-ekbe, de elhajtották öket.

Csak a félmegoldásoktól mentsen meg az Úristen. A Silva cég, ami igen jonevü GPS gyártó, megcsinálta a magyar nyelvű kezelőfelülettel együtt a szerintük magyarországi vetületi és datum-rendszert, de 100-200 méteres hiba van benne a katonai terkepekhez kepest. Valoszinuleg csak az ellipszoidi parametereket allitottak be, meg valami UserGrid eltolast, de nem minden reszet. A Lapaj fele is akkor lett pontos, amikor hozzanyult a Scale nevu, epp esszel 1-nek veendo parameterhez.

Mára vege a Gyakorlati terinformatika elöadásnak.