Hali,
A feltételezéseket és találgatásokat elkerülendő:
http://www.cegnet.hu/cv/0006/jogi/26_32.htm :))
Nem volt kedvem teljesen megemészteni a szöveget, de úgy látom nem zárja ki a folyószámlára adott kényszerhitel regisztrálását, feltéve, ha annak összege meghaladja a minimálbért.
"A BAR a lakossági alrendszerben nyilvántart minden olyan szerződést, vagy minden olyan ügyletet – értelemszerűen hitel- vagy hitel jellegű szerződést –, amelynek során a természetes személy a szerződésben vállalt kötelezettségeinek kilencven napot meghaladóan, összegszerűségében pedig a minimálbért meghaladóan nem tesz eleget.
Hitel jellegű szerződés a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz kibocsátására irányuló szerződés, közérthetőbben a bankkártyaszerződés."
Ha jól értelmezem, akkor a BAR használata a hitelintézetek törvényadta lehetősége tehát
1. A szerződésbe akár bele sem kell foglalni, az ügyfelet nem kötelező tájékoztatni róla.
2. A bank saját magával tol ki, ha nem használja.
Nem tudom, hogy kedvenc ótépénk használja-e, de szerintem nagyon valószínű.
Egyébként mikor kölcsönt vettem fel, akkor több bankban is tájékozódtam (kivéve OTP :)) és a legtöbb helyen említették is a dolgot.
Ha a barátod ügyintéző volt az otp-nél, akkor egyébként nem valószínű, hogy hozzáférése lehetett a BAR-hoz, valószínű ezért is nem tud róla. Az adatokat elvileg a hitelbírálathoz használják, ami tudtommal magasabb szinten történik.
biga