Az Utolsó Európai Creative Commons License 2001.06.13 0 0 120
Én benne vagyok. Értelme ugyan nem sok lesz, de vigye kánya; minek van egyáltalán értelme? :-))
Már sokszor leírtam ezen a fórumon, hogy mi tett engem Fiat-hívővé: 10 év nagyon jó tapasztalat, 6 különböző modellel. Mindeközben persze nem szalasztottam el egyetlen lehetőséget sem, hogy megismerjem a többi gyártó portékáját, és mérlegeljek.
Hazudnék, ha azt mondanám: nem találtam jobb autókat, mint az olaszok. Csak hát ezt a játékot pénzre játsszák; bármikor próbáltam is számot vetni valami határozottan jobb autót tartalmazó ajánlattal, mindannyiszor az lett a vége, hogy elviselhetetlenül magasnak találtam a felárat azért a csekély tudásbeli fölényért, amit az adott autó esetleg képviselt.
Ehhez persze szubjektív elemek is hozzátartoznak. Pl. hogy nem hiszek semmiféle látványos minőségügyi melldöngetésnek; nem hiszek a statisztikák legtöbbjének magyar valóságra alkalmazható voltában sem.
Míg a nyolcvanas évek végén megrögzött Fiatgyűlölő és németautórajongó voltam, 3 év elég volt ahhoz, hogy latinautó-párti legyek. Meggyőződtem róla, hog ynagyon jó áron jó technikát kínálnak. Mindez szubjektív elemekkel átszőtt tapasztalatokból nőtte ki magát. Azóta azt vallom, hogy tudatában kell lennünk: többletköltséget csak ritkán vállalunk megindokolható, papíron vagy főtengelyen jelentkező paraméterek miatt. Ezek a különbségek egyes árkategóriákban annyira kicsik, hogy tulajdonképp nem is lehet velük komolyabban számolni. A legtöbb pénz az ízlésre megy el, belénk vetített és sulykolt márkaimage-re (mi az? mi hasznunk belőle?), önmegvalósításra.
Így hát amikor szárazon fölteszik a kérdést: mi kerül ezen az autón ennyibe, akkor nem állom meg, hogy be ne mutassak egy-két általam ismert alternatívát, ami csöppet sem marad el a vizsgált autótól, csak némi kézzel nem fogható indokok alapján az emberek kevesebbre értékelik.
Mindenkinek az a jó, ha sok lehetőség közül választja a magának megfelelőt. Mindenki egyénileg ítélkezik. Ha én azt mondom: a Marea jobb vétel a Fabiánál, akkor azt nem kell elfogadni, csak mert valaki azt mondta, hanem végig kell gondolni az indokokat, és megítélni: van-e bennük az adott egyénre alkalmazható elem. Ha nincs - pl. neked nincs, mert rosszak a tapasztalataid -, akkor általad úgyis el lesznek ezek vetve. Én ettől nem érzem rosszabbul magam - mindkettőnknek igaza van.
Előzmény: mccheese (119)