APT Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2260
Arany és arany között igen sok ám a különbség! Nem mindegy, mivel ötvözött arannyal futtatják be a tokot. A tiszta 24K-s színarany (én ilyennel szoktam az óráimat aranyozni, mivel csak ilyennel tudom, a nem tiszta aranyötvözetek aranycianidos oldatban vannak, az pedig méregengedélyhez kötött, és irgalmatlan mérgező) például kopik, mint a szélvész. Az orosz órákon mindenféle 12-14K-s ötvözetet használtak (ródiummal stb... ötvözve), én láttam olyat, amelyet szinte leköszörülni sem lehetett, irdatlan kopásálló, de kémiailag egyáltalán nem semleges ötvözetek. Magyarán, ha valaki érzékeny bőrű, bizony kiütéses lehet egy ilyen "aranyozástól". Az általam ismert svájci órákon levő ötvözetek semlegesek, szépek, de bizony jobban kopnak, gyakorlatilag az összes régi órámat újra kellett aranyozni. Hiába no, ha lenne tökéletes megoldás, akkot a tömörarany tokos óráknak nem lenne sok értelme. Avagy más megközelítésben: az aranytok a kompromisszummentes megoldás...
(Mielőtt az aranyozott órák tulajdonosai harakirit követnének el - úgy 2-3 ezer forintért 10-15mikron vastagon learanyoznak egy tokot, gyakorlatilag újszerű állapotúra. És kíméletes használatnál tényleg eltelik 2-4 év, mire az éleknél elkezd az arany alól kikandikáli az óra eredeti anyaga.)

ORAGYUJTEMENYEM

Előzmény: LADA (2259)