Fuly Creative Commons License 2001.06.11 0 0 9
A mi 2 esetünk kicsit több, mint 5 éve volt, de asszem nem sokat javult a helyzet:

1. eset: 8 hónapos a baba, kruppos roham, valahogy bekerültünk a Lászlóba, bentfogták a gyereket, a mama is bent maradt vele. Rémes állapotok az osztályon, távozás némi után közelharc árán.

2. eset: 1,5 éves. Kruppos roham (éjjel), irány a Heim Pál, mint ügyeletes, a Lászlóba eleve nem akartunk menni. A gyerek rondán hörög (ismeritek), szépen várjuk a sorunkat. Pár perc, orvoshoz kerülünk. Az nézegeti, és a következőket mondja: ez bizony kruppos roham, tudna adni valami injekciót, de ha nem hat eléggé (elég rosszul volt a gyerek), akkor át kell menni a Lászlóba, és ott nem szeretik, ha antihisztamint kap a gyerek, tehát inkább nem adja be, inkább menjünk át kezelés nélkül!

Kicsit bután néztem, de átmentünk. A Lászlóban hosszas várakozásra kényszerültünk a gégészeten egy csomó beteg gyerek között. Én kivittem a lányunkat a folyosóról az épület elé, mert a hidegben sokkal jobban volt. A nővér rámszólt: ne vigye ki a gyereket! Mondom, de ott sokkal jobban van. Mire a nővér: De ne vigye ki, mert akkor a doktor úr nem látja a tüneteket! - na itt majdnem hazamentem. Végül kivártuk a sort (addigra már egész jól volt a gyerek).
A doki hozzáállása: hagyjuk ott a gyereket, 3 nap múlva meggyógyítva visszaadja. Mint egy TV-t...
Közelharc témája: 1. kapjon kezelést és elmegyünk vagy 2. bent marad, de maradhasson a mamával. A 2. kizárva, mert nincs hely, az 1. kizárva, mert kezelés után bent kell maradni. Hosszas küzdelem után hajlandó volt kezelni (inhalálás). Két órára ott maradtunk megfigyelésre. Sluszpoén: senki ránk se nézett, másfél óra után (kb. éjjel fél kettőkor) a doki ment aludni. Már az ajtóban állt (tehát nem foglalkozott velünk), amikor megkérdeztem, hogy mi mit csináljunk, elmehetünk-e? Válasz: 'Maguk oda mennek, ahova akarnak!'.

Konklúzió: először hideg, lehetőleg párásabb levegőre a gyereket, és ha az nem segít, akkor orvost. (Utólag tudtuk meg, hogy Németországban ezt tanítják a szülőknek. Sőt, ott még az inhalálószert is be lehet szerezni - no kórház!)

Üdv
Fuly