Vgyuri Creative Commons License 2001.06.08 0 0 949
egy kis figyelmeztetés a GPS-t használóknak: A Garmin GPS-ek alapértelmezésben pontosság becslés gyanánt a 2D (horizontális) pontosságot adják vissza, így jellemzően 5-7 m-es értékeket adnak. Ugyan ekkor én a saját kijelzőmön ahol a 3D pontosság becslést használom 15-20-30 m jelenik meg. Érdemes ezen elgondolkodni. Pesszimista esetben, amikor jobb tudni, hogy valójában mennyire pontatlan a GPS, érdemes ez utóbbit használni, bár az tény, hogy az 5-7 m jobban néz ki.

Ehhez meg azt is hozza kell venni, hogy ez a hiba az, amit a Garmin a sajat statisztikai hibajabol ad meg, aaami attol fugg, hogy hany muhodot lat es milyen erovel, geometriaval. Azt a hibat, ami a muldak palyakovalygasabol szarmazik, termeszetesen nem tudja, honnan is tudná. Az meg egy par meter plussz, amit a hosszabb ideig egy helyen vegzett meres atlagolasa vagy javit, vagy ront. Van meg egy fazissimaitas nevu varazslat a geodeziai GPS-ekben, meg az utofeldolgozo programokban, azt nem tudom, mi, de az csinalja vegul az 1 meter koruli pontossagot.

Ami a realitas, az a 15-20 meteres pontossag, foleg mozgo jarmunel. Ezt igeri egyebkent a Pentagon is butitas nelkuli GPS szolgaltatasra a teljes ido 97%-ara.

Ehhez kepest vannak meglepo tapasztalatok. Az abszolut koordinatat nehez megitelni, mert nem tudod, hogy a referenciapont koordinataja mennyire pontos. Viszont Tiszaujvarosban elindultunk egy hosszu utcan a lezerteodolit prizmajaval es egy Garmin12 GPS-el.
100 meterenkent megaltunk, a lezerteodolit bemerte a tavolsagot, a GPS-rol leolvastuk UTM-ben a poziciot, ami meteralapu. Pythagorasz tetellel kiszamoltuk ebbol a tavolsagot. Lassatok csodat, 1,5-6,5 meter kozti eltereseket tapasztaltunk DGPS-nelkul. Ez nyilvan 2D ertek, mert az utca tok vizszintes. Ha magassagkulonbseg is lett volna, biztos nem lett volna ilyen jo.

BadGe:

Tudod miert kellett a korabbi fantasy mesedben szereplo hosoknek kezzel rajzolt terkep alapjan keresni az elveszett erenyeket? Mert valaki behulyitette oket, hogy az uj varazslattal is megtalaljak a titkokat, de az azokat rejto szent barlang nem volt rajta benne uj varazslat uveggombjeben. Kenytelenek voltak a regi hagyomanyokhoz visszanyulni, de ahhoz nem volt varazsgombjuk, mert valaki osszetorte.

Egyebkent meg mindig nem mondtad meg, hogyan kellene Allmiraclenek a szobajaban glottgatyaban megtalalni a Nagyhegy oldalaban azt a platot, ami nem 70°-os lejto es nincs benove faval, tehat fel lehet rajta allitani a ceg speci kutyujet.

Amugy amikor nem a GPS-t gyotrom, akkor olvasni is szoktam, sot sokkal regebben olvasok fantasyt- bar min os-scfis a fantasyt kevesbe szeretem - mint topografiai terkepet.

Előzmény: BadGe (942)