kaszikanet Creative Commons License 2001.06.07 0 0 934
Bocs, hogy nem reagáltam a jobb GPS-re vonatkozó kérdésre, de délután óta nem néztem rá a topic-ra.
Én mondjuk Garmin GPSIII Plus-t mondananám jobb GPS-nek de ezenkívül nagyon sok más is lehet, de ahol én dolgozom többnyire Garminokat használunk.
A differenciál GPS-el kapcsolatban szeretnék vmit tisztázni.
Az USA hadsereg használta a mai GPS rendszert és azért rakott bele mesterséges hibát, hogy ellene ne lehessen olyan hatékonyan felhasználni.
Erre találták ki a differenciál GPS-t ami abból állt, hogy egy ismert koordinátájú helyre leraktak egy GPS-t és az általa kapott és a valós koordináta mindenkori különbségét kisugározták az éterbe. Ha valaki vette ezt a jelet, az adott helyen a hibajel ismerete alapján elég pontos értéket kapott. De !! Ezt a hibajel generálást már kikapcsolták, mert már egy újabb helymeghatározó rendszert használ az USA hadsereg.
Ezért semmi szükség differenciál GPS-re, sőt a GPS-ben éppen emiatt lévő átlagolást is ki kell kapcsolni mert csak felesleges hibát visz a mért értékbe.
Egy példa: ismerősöm nyilt terepen egy ismert pontra kitette a GPS-t feljegyezte a koordinátát, másnap ugyanoda megint kivitte a GPS-t és méterre pontosan ugyanazt a koordinátát mutatta.