Én úgy látom, a két okfejtés nem zárja ki egymást; pontosan ahogy mondod, mert másról szólnak. Ezért viszont nem is lehet elintézni a kínai szoba hasonlatot azzal, hogy az egy hülyeség; ez nekem nem érv. Gondolom, neked sem. Elismerem, vannak korlátaim, a tudatossággal és intelligenciával kapcsolatos szakirodalomban a hiányosságaimat épp most próbálom, background task-ként, behozni... :-) Majd még hozok linkeket, ha érdekel benneteket. Az viszont piszkál még, hogy a Turing-teszt egy rendszer valamilyen kívülről mérhető tulajdonságát méri. A válaszokat mégiscsak valamilyen algoritmus állítja elő, nem? (Eliza és társai)
A te érvelésed alapján mondhatjuk azt, hogy egy rendszer intelligens (értelmesen viselkedik, átmegy a Turing-teszten), de nem tudatos. Ezt én is így látom.
Végülis, bármelyik embertársam is ilyen fekete dobozként működik, nem? ;-) Az értelem jeleit mutatja, de csak vélelmezhető, hogy az ő fejében is olyan szürke pép van, mint az enyémben. Amit magamról is csak feltételezek, mert ha már láttam volna, az gáz lenne... :-) Ő pedig rossz néven vesz minden olyan próbálkozást, ami az ő koponyatartalmának ellenőrzését célozza.
Tom