Szia!
Ez jól kihegyezted...
> Ezesetben viszont kimondhatjuk, hogy az ember képes embert teremteni.
Ha csak ezzel az egy mondatoddal foglalkoznék, mondhatnám, hogy az ember embert teremteni valóban nem tud, de létrehozásához a technikai feltételek kevés híján már adottak.
> Az értelem valóban emberi fogalom, igy ami ettől eltér azt valszeg nem értelemnek neveznénk.
Azért kiváncsi lennék, mit nevezel emberitől eltérő értelemnek.
Néha már saját magamhoz képest is körülményesen fogalmazok, elnézést. Nem értettem ezalatt többet, minthogy létezik az emberitől eltérő intelligencia is: nem feltétlenül mesterséges, hanem - ahogy írtad - "a fogantatás pillanatától...külső behatásokra adott reakciók által irt szabályos programegyüttes"; az eltérő biológiai adottságok és külső környezet által alakított állati intelligencia, pl. a delfinek, a főemlősök. Vagy bármely más faj, amivel az ember történelme folyamán még találkozhat. :-) (ez persze szintén nem olyan égető kérdés...)
Az emberi értelem, vagy tudat másik fontos ismérve szerintem, amit az előzőekhez hozzáfűzhetnénk - és itt zsigeri megérzésekre kell hagyatkozzak, ha már filozófus nem vagyok -, a szabad akarat. A 'jó' és 'rossz' különbségének felismerése, és a szabad választás lehetősége. Tehát az ember 'szabad' és 'erkölcsös' lény is egyben.
Tom