Brinkley Creative Commons License 2001.05.31 0 0 793
Üdvözlöm a tisztelt asztaltársakat!

Most találtam erre a jó kis témára, türelmesen át is olvastam az összes hozzászólást, és gondoltam közzéteszem a saját történetemet. Engem két éve mutöttek meg (SOTE I. szemklinika), -6 ill. -4.5 dioptriát korrigáltak. A mutét jól sikerült, a bal szememmel (ezen volt a kevesebb dioptria) azóta tökéletesen látok, a jobbal (ezen volt 0.5 cilinder is) majdnem tökéletesen, ami azt jelenti, hogy a táblát például végig tudom olvasni, de érezheto bizonyos különbség a másik szememhez képest, foként mesterséges megvilágításnál (talán ez lehet az a bizonyos tompalátás, amirol egy szemorvos asztaltársunk tett említést korábban). A mutét után borzasztóan vigyáztam, minden korlátozást abszolút betartottam; bevallom oszintén kissé meg is lepodtem, amikor egyik-másik asztaltárs arról írt, hogy nem vette komolyan a szemcsepp csöpögtetését, meg már 6-7 nap után számítógéppel dolgozott... Szóval sokáig nem volt semmi probléma, aztán tavaly tavasszal a jobb szemem külso oldala elkezdett erosen pirosodni. Persze nagyon megijedtem, hogy ahogy mondani szokták, be van gyulladva. Mentem is kontrollra, mondtam, hogy mi a helyzet, azt válaszolták, hogy ez nem gyulladás, csak "néhány teltebb kötohártyaér", ami lehet pl. huzattól, légkondicionálástól, allergiától is. Ja, és persze mondták, hogy ennek a mutéthez semmi köze nincsen. Azt javasolták, csepegtessek Visine szemcseppet (3-4x 1-et naponta), meg javasolták mukönny (Viscosa) használatát. Meg is nyugodtam, de a dolog csak nem akart igazából alábbhagyni, sot, a nyáron egyszer tényleg kötohártyagyulladást kaptam, ráadásul külföldön, Németországban, úgyhogy mehettem ott szemorvoshoz (aki érdekes módon magyar származású volt, kicsi a világ...). O adott valami gentamicin-tartalmú szemcseppet, ami helyre is hozta a dolgot kb. egy hónapra, aztán kezdodött az egész elölrol, úgyhogy mentem megint a szemklinikára. Ezúttal nagyon alaposan megnézték, különféle fényekkel világították, megfestették stb., de megint csak ugyanazt tudták mondani: néhány teltebb kötohártyaér, nincs köze a mutéthez, csepegtessek mukönnyet és Visine-t. Ez már a nyár végén volt, és oszre érdekes módon nagyjából elmúltak a problémák, úgyhogy a januári kontrollon nem is volt különösebb gond, de aztán úgy március vége felé újból elojött a dolog, és azóta tart is kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ez azt jelenti, hogy amikor reggelente felkelek, akkor a jobb szemem külso oldala, valamint a szem sarka (szemzug? kötohártyazsák?) kissé, vagy nagyon piros. Visine hatására ez aztán valamennyire vagy teljesen elmúlik, mire a munkahelyemre érek, nagyjából rendben szokott lenni, és általában késo délután, vagy estefelé jelentkezik újra, egyébként olyan halvány-rózsaszín árnyalatú. Sokáig azt hittem, hogy a számítógéptol van, ti. programozó vagyok, kb. napi nettó 6 órát ülök a gép elott (monitorszuro, MON-X szemüveg, óránként szünetet tartok, meg csepegtetem közben a mukönnyet), de van úgy, hogy minden különösebb átmenet nélkül elojön, pl. egyszeruen fekszem a szobában az ágyamon és x órakor még rendben van, x+2 órakor pedig már be van pirosodva. Amit még felvetettek lehetoségként, az valamilyen allergia (pl. virágpor), erre utalhat az, hogy tavasszal, nyáron fokozódnak a panaszok, viszont tavaly osszel munkaalkalmassági vizsgálat keretében jártam allergológusnál és nem talált semmit (létezik egyébként az, hogy az ember egyik szeme allergiás, a másik nem?). Fájni nem fáj, könnyezni sem könnyezik, általában nem is szoktam érezni, mikor pirosodik be. A bal szemem meg tökéletesen rendben van. Júliusban lesz a kétéves kontroll, ott majd ismét megpróbálom felvetni a dolgot, mert valami oka biztosan kell legyen. A mutétre visszatérve, többször aláhúzták a kontrollokon, hogy ennek semmi köze a mutéthez, de az is tény, hogy korábban nem voltak ilyen jellegu panaszaim.