diétai magyar múzsa Creative Commons License 2001.05.28 0 0 3335
Rendben, állok elébe az egyeztetéseknek:-)

Találtam még valami izgalmasat, gyorsan közlöm, hiszen most van a szezonja:

Tavaszi eperkúra
Joghurttal kétszer hatásosabb!

Ízletes fogyókúra? Erre májusban a legideálisabb a finom, érett eper és a friss joghurt. Hogy ne mindig csupán gyümölcsöt egyen, íme néhány ízletes étel receptje ­ valamennyi 355 kcal alatt van.

Naponta 50 dkg eper és 2 pohár joghurt ­ egészséges és karcsúsít is. Az eper az egyik legjobb C-vitamin-raktár (65 mg/10 dkg). Ez azt jelenti, hogy fél kiló eperben annyi C-vitamin van, amennyit a táplálkozástudósok optimális napi mennyiségként javasolnak. Az elegendő mennyiségű C-vitamin a kötőszövetet (az artériákat és a bőrt) tovább tartja fiatalon, ellenállóbbá tesz a stresszel és a betegségekkel szemben. A C-vitamin a gyümölcssavakkal és a jóddal együtt növeli a zsírégetést. Ezenkívül az eper sok vérképző vasat, vízhajtó káliumot és szalicilsavat tartalmaz. Ez hígan tartja a vért, gyulladáscsökkentő hatású és gátolja a húgysavlerakódást. A joghurt B-vitamint és kalciumot szállít. Mindkettő jó hatással van az idegekre és segíti a nyugodt alvást. A joghurtban levő tejsavbaktériumok méregtelenítenek, és gondoskodnak az egészséges bélflóráról.

EGY NAP ALATT EGY KILÓ
Az eper és a joghurt kiválóan alkalmas egynapos diétára is. Egyen meg 1 kg epret 5-6 adagra osztva, közte 2 pohár joghurtot. Igyon meg legalább 2 liter nátriumszegény, szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteát, de fekete teából és kávéból 3 csészénél ne többet! Ha másnap mérlegre áll, láthatja, hogy egy nap alatt egy kilóval lett kevesebb.

ÖTNAPOS DIÉTA
Minden napra
Reggeli: 2 evőkanál túró (20%-os zsírtartalmú) vagy zsírszegény ömlesztett sajt 10 dkg eperrel, 1 szelet pirítós, kávéskanálnyi félzsíros vajjal

Tízórai, uzsonna: 1 pohár joghurt 10 dkg eperrel keverve

Italok: Kevés kávé és fekete tea, legalább 1 liter nátriumszegény, szénsavmentes ásványvíz vagy gyógynövénytea

1. NAP
Ebéd: Spenótgratin burgonyarösztivel

Hozzávalók: kb. 20 dkg friss vagy mélyhűtött spenót, 1 tojás, só, bors, 5 dkg mozzarella, paprika. A rösztihez: 15 dkg burgonya, 1-2 evőkanál zsírszegény margarin, só.

A spenótot tűzálló tálba rakjuk. A sütőt előmelegítjük és 220 fokon kb. 20 percig pároljuk a spenótot. Ezután kivesszük (a frisset ledaráljuk), kikeverjük, majd egy mélyedést készítünk benne. A tojást a mélyedésbe ütjük, sóval, borssal fűszerezzük. A felszeletelt sajtot a tojásra tesszük és megszórjuk pirospaprikával. A gratint visszatesszük a sütőbe kb. 15 percre, míg a sajt ráolvad a tetejére.

Közben elkészítjük a rösztit. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy teflonserpenyőben felhevítjük a margarint és beletesszük a reszelt burgonyát. Megsózzuk, és kb. 10 percig sütjük. Majd egy tányér vagy fedő segítségével megfordítjuk, és lefedve 10 percig sütjük a másik oldalát is. Előmelegített tálra tesszük és a spenóttal tálaljuk.

Vacsora: kecskesajt eperszósszal

Szósz: 5 dkg epret összetörünk egy kézimixerrel. Hozzákeverünk fél pohár joghurtot, 1 evőkanál kemény habbá vert tojásfehérjét. Fél kávéskanál cukorral vagy édesítőszerrel, valamint szerecsendióval ízesítjük. Ízlés szerint mentalevelet adhatunk hozzá. Egy szelet toastkenyérre ráteszünk 2 kis szelet (2x2,5 dkg) kecskesajtot, és 5 percre a sütőbe tesszük. Salátalevélen, eperszósszal tálaljuk.

Variáció: kecskesajt helyett 6 dkg mozzarellával is készíthető.

2. NAP
Ebéd: hajdinalepény spárgával

Hozzávalók: 25 dkg spárga, só, pár szál petrezselyem, 3 dkg hajdinaliszt, 1 tojás, 1 dl tej, fehér bors, 1 dkg vaj, fél evőkanál liszt, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg ömlesztett sajt, 4 dkg füstölt lazac, 1 evőkanál olaj.

A meghámozott spárgát forrásban lévő vízben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A hajdinalisztet a tojásokkal, sóval, borssal kikeverjük, és 15 percig állni hagyjuk. A felforrósított vajban megpirítjuk a lisztet, ráöntjük a bort, és állandó keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Beletesszük a sajtot, az apró kockákra vágott lazacot, és melegen tartjuk. A tésztából 1 palacsintát sütünk. Egyik felére rakjuk a spárgát és a mártást, a másik felét ráhajtjuk. Vágott petrezselymet szórunk a tetejére.

Vacsora: epres omlett

2 tojást felverünk, és teflonserpenyőben omlettet sütünk belőle. Egy tányérra helyezzük, és megrakjuk 20 dkg félbevágott eperrel. Megszórjuk pirított napraforgómaggal vagy mandulaszeletekkel. Tetejét egy evőkanál tejszínhabbal díszítjük. Kevés vajjal megkent pirítóst adunk hozzá.

3. NAP
Ebéd: töltött paprika

Olajban megpárolunk egy apróra vágott mogyoróhagymát és egy gerezd zúzott fokhagymát. Hozzáadunk 6 dkg rizst, és jól összekeverjük. Belekeverjük egy nagyobb paradicsom apró kockákra vágott húsát, és felengedjük fél liter zöldséglevessel. Kis lángon addig főzzük, míg a rizs megpuhul. Közben 2 piros húsú paprika tetejét levágjuk, magházát és ereit eltávolítjuk. A rizses keverékkel megtöltjük és a tetejét viszszahelyezzük. A paprikákat megkenjük kevés vajjal, és 20 perc alatt, 200 fokon megsütjük.

Vacsora: füstölt hal

Salátalevelekre teszünk 20 dkg epret és 5 dkg vékonyra szeletelt füstölt halat. Meglocsoljuk citromlével. 3 evőkanál joghurtból, 3 evőkanál (10%-os zsírtartalmú) tejszínből és 1 kávéskanál tormából készült szósszal tálaljuk. Egy szelet, fél kávéskanál vajjal megkent rozskenyeret adunk hozzá.

4. NAP
Ebéd: fogasfilé fűszeres gombával

15 dkg fűszeres fogasfilét 10 dkg apró, hámozott és félbevágott burgonyával gőzben megpárolunk. 25 dkg szeletelt gombát puhára párolunk 1 evőkanál olajban. 50 ml hideg vízben feloldunk 1 kávéskanál étkezési keményítőt és a gombára öntjük.
A tűzről levéve hozzáöntünk 1 evőkanál kaprit és 1 evőkanál tejszínt, és beízesítjük. A hallal és a burgonyával tálaljuk. Citrommal és metélőhagymával díszítjük.

Vacsora: füstölt sajt epersalátával

30 dkg epret félbe- vagy negyedekre vágunk. 2 evőkanál olajból 1 evőkanál vízzel és citromlével, fehérborecettel marinádot készítünk. Salátalevélre halmozzuk az epret, meglocsoljuk a marináddal, és vékonyra szeletelt füstölt sajtot teszünk mellé. Egy szelet rozs- vagy toastkenyeret adunk hozzá, fél kávéskanál vajjal megkenve.

5. NAP
Ebéd: tepsis zöldség

Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1,5 evőkanál olívaolaj, fél evőkanál só, 1 piros és 1 sárga húsú paprika, 1 kisebb cukkini, 1 fej fokhagyma, őrölt bors, 1 szál rozmaring, 1 kávéskanál őrölt rozmaring.

A burgonyát alaposan megmossuk, hosszában negyedekbe vágjuk és sütőlemezre tesszük. Ráöntünk 1 evőkanál olajat és megszórjuk 1 kávéskanál sóval. Sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük. Közben egyszer megforgatjuk. Mialatt a burgonya sül, megtisztítjuk a zöldségeket: a paprikát csíkokra, a cukkinit szeletekre, a fokhagymát keresztben félbevágjuk. Az egészet a krumpli közé tesszük, ráöntjük az olajat és megsózzuk. Megszórjuk rozmaringgal, és 20-25 percre visszatesszük a sütőbe. Zöldsalátát kínálunk hozzá.

Vacsora: epres spagetti

Megfőzünk 60 g vékony spagettit, és jól lecsepegtetjük. Hozzákeverünk 20 dkg negyedbe vágott epret. Epres joghurtszósszal (lásd: első napi vacsora) tálaljuk. Mentával díszítjük.

DIÉTÁS EPERHAB, NEM DIÉTáS NAPOKRA IS
Nyersanyagszükséglet 1 főre: 50 g friss eper eperbefőtt vagy mélyhűtött eper is megteszi), 1 evőkanál tejszín, 1 kávéskanál cukor, 1/3 mokkáskanál rumaroma, 1/2 kávéskanál vaníliás cukor. Elkészítési mód: A tisztított epret szűrőkanálban, folyó víz alatt megmossuk. A háromnegyed részét turmixgépben péppé törjük, és a cukorral keményre felvert tejszínhabhoz keverjük. A maradék epret negyedbe vagy félbe vágjuk, és az üvegtálba helyezett eperhab tetejére rakjuk. Tálalás előtt legalább egy óráig hűtőszekrényben tároljuk. (Célszerű alufóliával lefedni.) Elkészíthető cukorbetegek és fogyókúrázók részére is úgy, hogy cukor helyett adagonként 2 szem oldott szacharint keverünk a pépesített eperbe. Adható leromlott betegeknek, májbetegeknek, fekélybetegeknek, urémiásoknak.

Energiaértéke: 483 kJ (115 kcal), fehérje: 0,9 g, zsír: 6 g, szénhidrát: 14,2 g

Jó fogyókúrát és jó étvágyat is kívánunk!

Ideál -Természetgyógyászat - Életmód magazin 1999. május
Naturamed Kft.

Ami pedig az ananászdiéta reggelijét illeti: nagyon finom. Ja, én az ananászturmixosat választottam (minden napra), a változtatás pedig csak annyi, hogy joghurt helyett kaukázusi kefírbol mixeltem - de nem hiszem, hogy ez nagy gond lenne.

Előzmény: bilonka (3334)