diétai magyar múzsa Creative Commons License 2001.05.28 0 0 3331
Hát akkor "közkívánatra" jöjjön az

ANANÁSZDIÉTA

Az ananász pompásan édes és lédús gyümölcs, ráadásul 10 dkg belőle csak 56 kalóriát tartalmaz. Kiváló a fogyókúrához is, mert sok bromelain nevű enzim van benne. Ez az anyag elsősorban a fehérjeemésztést segíti elő, így a táplálékunkat jobban hasznosítjuk.

A következő ötnapos ananászdiéta – amennyiben pontosan betartjuk – garantálja, hogy centiméterekkel karcsúbbá váljunk. A következő „szentenciákról” egyik napon se feledkezzünk meg!

Igyunk naponta legalább 2 liter ásványvizet vagy gyógyteát.
Az ebédet és a vacsorát alkalmanként felcserélhetjük.

1. A következő két reggeli közül válasszunk: Tíz dkg összeturmixolt ananász elkeverve 1 dl sovány joghurttal és 2 kávéskanál zabpehellyel. (170 kcal)

2. Egy kemény tojás. Egy szelet abonett kenyér 2 dkg lazacsonkával és 5 dkg vajjal megkenve. (200 kcal)

1. NAP
Ebéd – currys rizs

Két és fél dkg rizst puhára főzünk. Majd 1 kávéskanál forró olajon megpirítjuk, leöntjük kevés zöldséglevessel és beleteszünk fél kávéskanál curryport. Darabokra vágunk 10 dkg ananászt, és tálalás előtt a rizshez keverjük. Megszórjuk petrezselyemmel vagy friss korianderrel. (195 kcal)

Tipp: a currys rizst előző este is elkészíthetjük, de az ananászt csak reggel szabad hozzákeverni.

Vacsora – túróval töltött burgonya

Előétel 1 szelet ananász (10 dkg).

Héjában megfőzünk 2 burgonyát (20 dkg), közben összekeverünk 5 dkg sovány túrót 1 evőkanál tejföllel és 1 kávéskanál tormával. A meghámozott burgonyát a túrókrémmel még forrón tálaljuk. (275 kcal)

2. NAP
Ebéd – halfilé gombával

Előételként egy szelet ananász.

Egy szelet (kb. 10 dkg) halfilét 1 kávéskanál olajon megpirítunk, majd kevés vizet ráöntve fedő alatt puhára pároljuk. Öt dkg gombát felszeletelünk és a halhoz adjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Egy szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyérrel fogyasztjuk el. (300 kcal)

Vacsora – ráksaláta

Kockára vágunk 10 dkg ananászt, előkészítünk 10 dkg apró rákot, 5 dkg zellersalátát, 10 dkg darabokra vágott salátauborkát. Az egészet összekeverjük 2 evőkanál majonézzel, sóval és vagdalt kaporral. (285 kcal)

Tipp: A saláta reggel is gyorsan elkészíthető. Időt takarítunk meg, ha friss kapor helyett szárítottat használunk.

3. NAP
Ebéd – tarka saláta

Kis darabokra vágunk 10 dkg ananászt és egy negyed fejes salátát, csíkokra egy fél paprikát, 2 paradicsomot pedig szeletekre. Az egészet tányérra halmozzuk. Az öntethez összekeverünk egy csipetnyi fokhagymás sót késhegynyi tormával és mustárral, ízlés szerint citromlével, 3 kávéskanál tejszínnel és 1 kávéskanál olajjal. (255 kcal)

Tipp: A saláta alapanyagait és az öntetet külön edénykében tartsuk és csak étkezés előtt keverjük össze.

Vacsora – sajtoszöldséges ragu ananásszal

Tíz dkg cukkinit cikkekre vágunk. Egy kávéskanál apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával 1 kávéskanál olajon megpároljuk. Tíz dkg sovány kemény sajtot és tíz dkg ananászt kis kockákra vágunk, és tálalás előtt a cukkinihez keverjük, majd 2 szelet abonett kenyeret adunk hozzá. (350 kcal)

4. NAP
Ebéd – halsaláta

Kockára vágunk 10 dkg gril lezett halfilét, 10 dkg ananászt és 3 gerezd narancsot, elkeverjük 2 evőkanál zöldborsóval, 2 kávéskanál light majonézzel. Sóval, cayenneborssal ízesítjük. Salátalevélen tálaljuk. (290 kcal)

Tipp: A salátát már előző este elkészíthetjük, így éjszaka összeérnek az ízek.

Vacsora – zellerleves

Előétel 1 szelet ananász (10 dkg). Kockára vágunk 20 dkg zellert, 5 dkg burgonyát és 1 vöröshagymát. Két gerezd fokhagymával 1 csészényi zöldséglevesben kb. 15 percig főzzük. Ezután összeturmixoljuk és egy evőkanál tejföllel ízesítjük. Megszórjuk vagdalt petrezselyemmel. (245 kcal)

5. NAP
Ebéd – töltött pástétom

Egy kávéskanál vagdalt vöröshagymát 1 kávéskanál olajon megpirítunk, majd hozzáadunk 10 dkg szeletelt gombát és egy szál szeletekre vágott metélőzellert. Rövid ideig pirítjuk, majd leöntjük kevés zöldséglevessel, sóval és cseppnyi worchesterszósszal ízesítjük. A tűzről levéve beleteszünk 6 dkg kockára vágott ananászt. Ezután levelestésztából 2 pástétomkosárkát sütünk és beletesszük a korábban elkészített tölteléket. (290 kcal)

Vacsora – édes rizs

Puhára főzünk 5 dkg rizst, majd 10 dkg kockára vágott ananászt keverünk hozzá és folyékony édesítőszerrel ízesítjük. (245 kcal)

Tipp: A rizst este megfőzhetjük és hűtőszekrényben tárolhatjuk. Az ananászt reggel keverjük hozzá és műanyag dobozban tároljuk. Hidegen is kitűnő. Jó étvágyat és eredményes fogyókúrát!

AZ ANANÁSZ HELYES SZELETELÉSE
Először a két végét vágjuk le. Ezután hosszában félbe, majd negyedbe vágjuk. A szeletekről távolítsuk el a közepén lévő magot. A szeleteket vagdaljuk be, majd vágjuk le a héját.

Az elobb bunkó módon lefelejtettem a jókívánságokat. Most pótolom: sok sikert és kitartást minden kedves sorstásamnak!!!
Hajrá-hajrá MINDENKINEK!!!!

Előzmény: Lony (3330)