0 db jobb ötletem van.
A kritikai észrevételek: a kristályban 3D-ben történö adattárolást már a régi görögök... na azt azért nem, de Sci-Fi-kben már ösidök óta így tárolták az infót. Az aprócska gond a megvalósítással van, bár okos emberek (tíz)ezrei dolgoznak rajta. A címzést úgy tudom, tényleg laser-sugárral akarják megoldani, bár ez még nem teszi lehetövé a tárolóképesség maximális kihasználását, mivel a fényt nem lehet a hullámhossz felénél kisebb pontra fókuszálni. Az elektronsugár már jobban fókuszálható, csak macerás az elöállítása, és nagyon kevés anyagba tud szóródás nélkül behatolni, ezekkel viszont nem lép kölcsönhatásba. Ha a kiolvasás és írás "apró" gondját megoldják, akkor mindenki hepi lesz, és egy darabig elég lesz az a néhány terrabyte, de a te megoldásoddal gondok vannak:Tegyuk fel hogy a mágneses anyag amiről fentebb szó volt akkor aktiválódik ha a kristály amivel közvetlen kapcsolatban van másodpercenként 800-szor változtatja meg energiaálapotát. Hát ilyen anyag biztosan nincs. Ha 400 billió Hz-et írtál volna, az már jobb lenne, de hiába müködne két ilyen laser lépcsöszinkronban (te biztos tudod, mit jelent, én nem), frekvenciák nem adódnak csak úgy össze, nem keletkezne 800 THz. Ami összeadódik, az a térerösség. Ha találsz olyan anyagot, ami csak egy adott, lehetőleg nem túl nagy térerösség fölött reagál a gerjesztésre, és ezt a tulajdonságát helyileg meg is tudod változtatni, és úgy is marad, akkor nyert ügyed van.
Az adathordozó-gyártók kísérleteznek olyan megoldással, ahol a sík felületen több (3-4), csak adott színü fényeket visszaverö anyagokat helyeznek el, ezt a több (egyelöre szintén 3-4) rétegü technológiával ötvözve relatíve nagy adatsürüség érhetö el.
Egyébként a TV-ben nem eltérítö lemezek vannak, hanem tekercsek.