Djágaszágom Creative Commons License 2001.05.22 0 0 47
"Tudok a saját ismerőseim közül olyanokat, akik ki lettek szakítva a családjukból, és átkerültek egy másik "normálisabb" családba. Sokat fejlődtek, de mégsem tudták utolérni a befogadó család szintjét. Általában "normálisan", azaz az új helyzethez igazodva viselkedtek, de tíz év múlva is előfordult még látszólag lelkiismeretfurdalás nélküli lopás, hazudás, igénytelenség, stb"

Hm. hány évesen kerültek át? Az életünkben az első három a legmeghatározóbb! Azt hiszed a génjeinkben van, hogy én most lopós leszek? Ez a nevelés miatt van. Hiába kerültek át olyan családba ami LÁTSZATRA normális!! Nem működött a család, és ez a legtöbb eseben nem is látszik!! Akkor az a lopás meg a többi dolog onnan származhatott. Ha egy család születésétől fogva nevel egy gyereket, és az a család jól működik! -ez a legfontosabb-, akkor abból a gyerekből nem lesz bűnöző! Legalábbis minimális az esélye!

Rémsztorit hallottam: egyik ismerősöm mesélte, pont ezzel a témával kapcsolatban, mint elrettentést: X család örökbefogasdott egy -hm hogy finom legyek- kreol bőrű kisebbségi gyereket. De az nem tagadta meg a vérét, mert mikor felnőtt megkéselta a nevelőanyját! Hát ettől a sztoritól a hajam égnek állt!! Nem ismerem a családot, nem tudom mi történhetett, egy biztos NEM AZÉRT TETTE, MERT BENNE VAN A GÉNJEIBEN. hanem vszg súlyos családon belüli konfluktusok voltak. De az emberek felszínesen ítélnek, nem hallgatják meg MINDKÉT fél véleményét...

A génekkel átörökíthető tulajdonságok pedig nem sokan vannak: ilyen pl a vérméséklet, az inteligencia, a tehetség. Ezeken valóban nem lehet változtatni, de finomítani, javítani igen!!
Egy átlag alatti IQ-emberből gondos nevelés és tanítattás után hasznos honpolgár lehet...
és hidd el, ez nem jár semmiféle frusztrációval...
A génjeinkben nincs benne a gyilkosság meg a lopás meg a többi...ez MIND neveltetés kérdése!!

"születéskor már jelen lévő (csak esetleg még soha nem használt) tulajdonságok (ösztönök) nem változtathatóak meg (esetleg elfojthatók, de az személyiségkárosodással, neurózissal jár),"

Mik ezek az ösztönök? Mikre gondolsz?

"Vagy a rockker időszak egy nagy pótcselekvés, mert valami nagyon hiányzik a koma életéből, de ahogy az űr betöltődik, pl családalapítás, akkor egyszerre értelmét veszti a lázadás, és csak csodálkozik, "mértvoltaméneddigilyenhülye?""

igen, pontosan így van. bár ez ettől jóval több...a fiatalkori kortárcsoportok vonzása, lázadás satöbbi...

"Szóval az életösztön+szex+anyaságon kívül sok más tulajdonság is be van kódolva a génekbe, szerintem az igényesség, értelmi képességek, művészi hajlam, illetve ezek hiánya"

Igényesség? A többivel teljesen egyetértek, bár a hajlam fokozható, max. nem lesz operaénekes az illetőből. De az igényességet hogy sorolhatod ide?? Az teljesen nevelésfüggő! mit lát otthon a gyerek tipikus példája!

"Sem kamikáze egy jámbor alakból. "
Erről meg annyit, hogy ez embereket lehet fanatizálni...
japánban a II-vh alatt volt egy férfi aki mindenáron kamikáze akart lenni. De vették fel,mert felesége volt meg 3 gyereke...
erre a nő a 3 gyerekkel vízbeölte magát...
az egész család defektes volt? nem, csupán őrülten fantizálták őket.

Ha még mindíg nem hinnél nekem akkor majd mesélek egy történetet Eichmann bácsiról is... meg a többiekről, bár ez nem mutat szoros összefüggést ezzel a témával, de rokonszálon fut.

Nah, kicsit hosszúra sikeredett a válasz:)
Remélem mindenre megfeleltetm?!

Előzmény: Csaknézekéscsodálkozom (46)