Megtaláltam a Hittani Kongregáció figyelmeztetésének angol nyelvü változatát.
http://www.ewtn.com/library/CURIA/CDFDEMEL.HTM
(sajnos nem értek a HTML beszuráshoz :-(
Ebből világosan látható, hogy itt nincs szó indexre-tételről, hanem egyszerüen azt szeretné Róma, hogy a katolikus hivek tisztában legyenek egyes kijelentések félreérthetőségével, és igy rámutat arra, hogy mely tanitások nem összeegyeztethetők a keresztény hitigazságokkal.
Tehát itt valójában nincs arról szó, hogy az egész tanitása eretnekség lenne,hanem csupán néhány gondolatát nem találták összeegyeztethetőnek a keresztény tanitással.
Mindenesetre szerintem ha valaki egy kicsit is ismeri a missziologiát és a keresztény teológiai fogalmak görög hátterét, és ezt összeveti de Mello irásaival, akkor az nagyonis rájön arra, hogy tulajdonképpan a Hittani Kongregáció félreértette de Mello szavait (mert nem vette tudomásul, hogy elsősorban ezek az irások kiknek voltak szánva: keleti kulturában élő embereknek, akiknek mondjuk az sokkal egyértelmübb és többet jelent, hogy Jézus "megvilágosodott" Mester volt, mintsem az, hogy Jézus volt a Megváltó :-)
Most ha egy keresztény elolvassa a Hittani Kongr. figyelmeztető szövegét, anélkül, hogy kicsit is ismerné de Mello stilusát, akkor szerintem az illető eleve be fogja sorolni az összes jóváhagyott irását is az eretnekségek közé.
Az irónia viszont az, hogy egy ilyen hivatalos figyelmeztetés általában a legnagyobb reklám szokott lenni. Vagyis akkor kiváncsian mindenki bele fog olvasni, hogy vajon mi az amit Róma elitél. S ezzel valójában Róma éppen az ellenkező hatást fogja elérni: még többen és még nagyobb érdeklődéssel fogják olvasni de Mellot, mint annak előtte, s azok között lesznek olyanok, akik egész biztos hogy félre fogják érteni A. de Mello szövegeit és igy még többen lesznek, akik tévedésben lesznek Jézus személyét illetően (s mondom ez minden szarkazmus nélkül :-)
De mivelhogy A. de Mellot én nem tartom eretneknek csak azért mert egy-két gondolata nem érthető a nyugati fogalmakhoz szokott agyamnak, ezért nagyonis örülök annak, hogy a Vatikán ilyen nagy figyelmet szentelt A. de Mellonak :-)
SKY