szemdoktor Creative Commons License 2001.05.20 0 0 781
Ahogy igértem beszámolok a szombati "sasszem" tájékoztatóról. Megjegyzem, ez volt a legérdekesebb információ, amiről az elmúlt években hallottam.
Az ember látóhártyáján elhelyezkedő érzékelők mérete alapján éppúgy kiszámítható a látóhártya felbontóképessége, mint a fényképezőgép esetén a film ezüsszemcséinek mérete alapján. A számítás eredménye azt mutatja, /ezt eddig is tudtuk/, hogy a látóhártyánk szerint 3.0 -ás, vagy ahogy itt szerepelt 300 %-os látásunknak kellene lenni. Ez azt jelentené, hogy a látótábla alsó sorát nem 5, hanem 15 méterről kellene tudnunk elolvasni.
Miért nincs ez mégis így ? Azért, mert a szemünk nem "tökéletesen csiszolt" lencsékből áll, a fény haladtában picit egyenetlen felszíneken megy át, ezek a pici töréshibák lerontják a képalkotást. Ezeket a kicsi eltéréseket eddig nem tudtuk mérni, nem volt olyan műszer, amely ezeket ki tudja mutatni. Most már van, ez az aberrométer, vagy hullámfront mérő, angolul wavefront analyser. Ez a műszer két dologban tud lényegesen többet mint az eddigi készülékeink: Egyrészt nem csak a pupilla középpontjában, hanem a teljes pupillaátmérőben mér, másrészt nem csak a szaruhárty felszínről, hanem az összes töröközegről /szaruhártya, szemlencse, üvegtest/ pontos információt ad. Ennek birtokában a lézerkezeléssel meg lehet szüntetni ezeket a fénytörési hibákat is. Ehhez egy un. flying spot, /lebegőpontos/ lézer szükséges. A külföldi eredmények tényleg lenyűgözőek, most már csak arra várok, hogy magam is a kezem közé kaparinthassak egy itthon kezelt 2.0-s visusu embert. Azért nem lesz ez 3.0, mert van néhány olyan faktor, amit ezzel az eljárással sem lehet megszüntetni. A cég szokásához híven igen óvatosan nyilatkozott, nem igérik, hogy mindenkiből sast készítenek, de az, hogy a kezelési eredmény, a látásélmény lényegesen jobb, mint a régi eljárásnál, az biztosan kijelenthető.
A legfontosabb: A "sasszem kezelés" semmlyien kockázatnövelő faktort nem jelent, a különbség nem a kezelési eljárásban, hanem a kezelést megelőző mérés pontosságában van.
Ha kérdésetek maradt volna, tegyétek fel bártan, igyekeztem a röviden de érthetően megfogalmazni a lényeget, de magamnak is bővebb magyarázat volt szükséges, hogy jól megértsem.