Feanor Creative Commons License 2001.05.19 0 0 40
Kedves Liliba!

"Alapvetően rossz megközelités, ha meg akarjuk magyarázni valakinek, hogy mit kell látnia mondjuk egy festményen. Csak arra biztathatjuk, hogy nyissa ki a szemét és nézze."

Írtam én olyat, hogy meg kéne magyarázni? Az én problémám nem azzal van, aki nem azt látja a festményben, amit én. Szíve joga, az is lehet, hogy neki van igaza (nagyobb a valószínűsége, hogy mindkettőnknek és egyikünknek sem).

A bajaim ott kezdődnek, ha valaki csukott szemmel, háttal áll a képnek, és túl azon, hogy meggyőződése: pontosan tudja, mit ábrázol, még engem tart felforgatónak vagy elmebetegnek, aki - szemben vele - legalább vettem a fáradságot, és kinyitottam a szememet.

Van, aki nem hajlandó a szemnyitásra.

Azt hiszem, a félreértés ott lehet, hogy te azt hiszed, hogy én azt mondom, hogy... Huh... :-)) Szóval emberek között lehet ellenvélemény. Vannak nálam sokkal hülyébb és sokkal okosabb emberek is, és van, aki bizonyos dolgokban lényegesen hülyébb, más dolgokban szignifikánsan okosabb és ügyesebb nálam. Nem erről beszélek. Amikor vonalat, becsukott szemet stb. említek, azzal nem azt állítom, hogy mindenkinek, aki másként látja a világot, mint én, csukva van a szeme. Nem. Elfogadom a másként látás lehetőségét.

Én arról beszélek, aki valójában nem hajlandó látni. Ez leginkább arról ismerszik meg, hogy az illető nem hajlandó kérdezni. Az ilyen csak kijelentő és felszólító mondatokat alkalmaz. Kérdezni nem kérdez, hiszen meg van győződve az igazáról.

Nekem is vannak meggyőződéseim. Ennek ellenére hajlandó vagyok bármiről értelmes vitát (amiben az érvek nem a másik lehülyézésében merülnek ki)folytatni. A gondolkodó ember számára nem létezhet "illetéktelen kérdésföltevés". Van, akinél bizonyos kérdések föltételekor kisül az összes biztosíték, roló le, kész.

Javaslom megtekintésre ilyen megközelítéssel az apácákat megerőszakoló papokról vagy a női papságról (A papszentelés feltétele) szóló topicomat. Mindkét topicban az eredeti téma jószerével mellékes. De gyönyörű iskolapéldáit lehet találni annak az elkötelezettségnek, amely besorakozik egy zászló mögé, lehetően olyan szorosan, hogy teljesen elfogja szeme elől a kilátást.

Üdv:

Feanor

Előzmény: liliba (30)