Törölt nick Creative Commons License 2001.05.10 0 0 1846
Szilva és B. bá!

Szilva: tök jó vagy, minden szupi, ok.!!!

B.bá: fel a fejjel, én is eljátszottam a modekkel a "torkos botzot" soszor már!

Alapvető - lényegre törő - kérdéseim a következőek lennének:

1. Soros portos egeret használsz e (mert én speciel PS2-eset épp a soros-port hiányom miatt!)

Ha van soros egered (valószínű), akkor az lesz a COM1 (IRQ4)

Ebből adódik, hogy a modem (ha az alaplapon - lásd lejjebb - ki van kapcsolva a 2. fizikai ssoros port) vagy automatice (PnP=Plug And Play, de magyarul idegrohamnak hívnám inkább!) beáll a COM2 (IRQ3)-ra vagy úgynevezett jumperekkel (dzsamper, bocs ha lenézőnek tűnnék!) van beállítva.

Tehát:

2. A modemeden (ami a Rockwell chip-készlet alapján azért egyrészt NEM winmodem másrészt nem a rosszabb fajták közül való! :-))) ) van-e valamilyen jumper vagy esetleg kapcsoló (56k-s modemeken szvsz már nem igen lesz, de azért logikusan meg kell kérdeznem)

Na már most:

3. A bejelentkező ábrán (amikor a gép elindul és kiírja a proci típust meg a sebességet általában egy kisebb-nagyobb keretben) a "Serial port(s)" felirat után hány darab címet ír ki a rendszer?

Ha ezt nem tudod megállapítani (pl. túl gyorsan fut le a képernyőn) akkor meg lehet próbálni a PAUSE/BREAK gombbal megállítani:-)

Végső esetben a debug programmal DOS alatt is meg lehet találni a cím-listát (0040:0000-ás fizikai RAM címen), de ezt csak a teljesség kedvéért írom, nem akarlak az erdőbe bevinni!

Ha a modemen NINCS jumper, akkor:

4. Ha van bátorságod (?) a BIOS setup-ba belépned, akkor ott meg tudod nézni a serial port beállításokat: valahol olyan menüpontban lesz, hogy peripherial setup vagy extended (ha kevés menü van) de a lényeg, hogy csak nagyon nagy erőfeszítéésel tudod elrontani a beállításokat, úgyhogy btran megkeresheted.

Ha megvan, akkor nézd meg, hogy a serial1 és a serial 2 hogy van beállítva!? Lehet COM1/2(3/4) - az alaplaptól és a BIOStól függ, hogy engedi e a felső 2 címre is - (camek szerint 3f8/2f8/3e8/2e8) illetve vagy fixen van hozzájuk rendelve az IRQ (4/3/4/3) vagy variálható (én a helyedben nem variálnám! :-))) ) de lehet olyan beállítás is, hogy AUTO (ekkor a bios az első két camet adja nekik, de ebbe a PnP-s modem is beleszólhat, ezért én direkten be szoktam állítani!)

Na most: ha tényleg (ahogy én sejtem) ki lenne kapcsolva (NONE vagy DISABLE(D)) az egyik fizikai port (már ha az alaplapon 2 darab van!), akkor azt be kellene kapcsolnod és megadni neki a COM3-at! (épp azért, hogy a modem ne ütközzön az egér - COM1 - IRQ-jával) és ekkor a modem már vagy csak a COM2-t vagy COM4-et foglalhatja el.

Ez utóbbi amúgy persze akkor is igaz, ha a modemed fizikailagvan konfigurálva. A com2 nem egy rossz megközelítés ekkor!

Namármost: ha van 2 fizikai COM portod (serial, csak ne sértődj meg!), és plusz a modemed benne a gépben (mint 3. port), akkor semmi akadálya, hogy egyszerre használd (időben is!) az ISDN modemed és az analóg belső modemed!

MÁS: Az egyetemi PPP ügyében azért az ottani rendszergazdával felvenném a helyedben a kapcsolatot, hátha másik behívószámon (ISDN szám) ISDN modemet is el lehet ott érni!

Ha lenne egyéb, keress meg mailben vagy hívj fel - by MTT telefonkönyv!:-)))

Üdv.

Maus Róbert Péter

mikimaus

Ja: és a mikimanó nem szerencsés! a maus valós!:-)))

Előzmény: B. bácsi (1845)