Szia Klinger!
A szomszédos "Videókamera, milyet - hol?" topicból idemásolom Neked az első észrevételeimet, ami egy Sony DCR-TRV120-as kameráról szól. Ez a kamcsi a tiédnek közeli rokona, csak van neki nyitható LCD kukucsa. A többi gyakorlatilag azonos a tiéddel.
Amióta ezt a hozzászólást írtam, már sokat forgattam a kamerával, és a benyomásaim megfelelnek az itt leírtaknak.
Ha aktíválni akarod a digitális és az S VIDEO bemenetet, hogy külső jelet, vagy megvágott anyagot is felvehess a gépeddel azt a CORG-nál intézd, így a garanciád is megmarad. (www.corg.hu). Operatőr barátom gépét is kiokosították már. Tök jó....
Ha az alant leírt UNOMAT töltősínre szükséged van, a József krt-i Sony boltban megtalálod a Blahától az Üllői felé sétálva jobboldalt.
Ime az expozém:)))) :
"Meg van véve az 1CCD-s kamera. Már vannak véle tapasztalatok. Mint itten már kiderült, nem vagyok feltétlen Sony-hívő, most mégis sikerült beújítanom egy dcr-trv120-ast. Arra amire vettem, megfelel. Én általában repülős felvételeket készítek, amihez hasznos, ha a kamera elfér a kabinban. Ugyanakkor lehet vele (némi okosítás után) külső S-videót venni (Pl. KS162-es Pana mikrokamera jelét, amelyet aztán bárhová szerelhetek a gépen). Digitális kiírásra is okés.
A felvételek fényes nappal, szép időben nem annyira sínylik meg az 1 CCD-t. Ugyanakkor a képstabilizáció is szépen muzsikál. Ráadásul 300kFt helyett csak 250 pénzt fizettem érte 3 év garancia mellett. Ez is nagy előny:)))
Ami nem tetszik:
-Gyárilag le van tiltva minden bemenet, ehhez képest az útmutató azt állítja, hogy van neki bemenete. (Ezt tudtam, de mégis utálom.)
-A STAMINA hangzatos üzemidő hosszúságait nyugodtan lehet szorozni 0.7-tel, az igazabb!
-A D8 ugyebár semmilyen stúdiókütyübe nem tehető be (szemben a DV-vel, amelyet a DVC-PRO és a Sony DVCAM gépek is olvasnak).
-Aljas módon csak a kameráben lévő elem tölthető, tehát az alapszerkóval nem tudsz folyamatosan tölteni és cserélni. Ez a jellemzően Sony-s húzás az egész típussorozatnál áll.
Murányiék ajánlottak külön töltőt 68 ezerért. Mondtam: inkább reszelek. Így is lett. Vettem hozzá 8 pénzért egy UNOMAT töltősínt, amit a gyári töltő meg tud hajtani. Ugyanerre a töltősínre tettem mégegy csatit, amit viszont szivargyújtóról tudok használni, így 10 rugóból megoldottam a dolgot.
Az LCD napfénynél kuka (ebből jó megoldást csak a JVC-nél láttam eddig), viszont ezt leszámítva szép, és hasznos jószág, A fekafehér keresőben viszont korrekt képet látni, szépen beállítható a körülményeknek megfelelően.
Az optika pontos, a gép kezelhetősége viszonylag jó, a menüvezérlés korrekt. Ami gyenge, az a varió elhelyezése és ebből fakadóan a kezelhetősége, de ezt is ki lehet
taulni.
Ha szűrőt használok, nem úszom meg, hogy a lencsevédő közepén lévő pöcök össze ne koszolja a szőrőt. (Ezt is okosabban oldotta meg a Pana a levehető, és a szűrő elé tehető lencsevédő-közgyűrűvel.
Ezek mellett nem vettem rossz taligát, de a mostani Sony utódgépek 350-400 ezer pénzes árából inkább Pana DV-t vennék. Ha több lém lenne, akkor meg Canon-t (a láncfűrész dizájnosat:)))
Mindemellett csínján bánok a géppel, mert egy hasonló Sony D8 feje széthullott nálam a kamera 1-hónapos horában (!) ez persze lehet véletlen is, de mindenképpen óvatosságra int.
Ezzel nem fikázni akarom, mert néhány dologban okosabb a cucc a Panánál, csak egyszerűen nem bízom benne annyira. Egyelőre viszont tökéletesen műxik... "