Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.05.06 0 0 1379
Jön-e Miklós?

Magyar Nemzet 2001. május 05. 7. oldal
Pilhál György

Újsághír szerint Németh Miklós, a munkásmozgalom régi harcosa (ő nyitotta fel Hegyeshalom–Kelet-Nickelsdorfnál a határsorompót nyolcvankilenc őszén) nem szeretne miniszterelnök-jelölt lenni a következő választásokkor, vagyis 2002-ben. Nem új az információ, tudniillik Németh Miklós korábban körülbelül öt alkalommal jelentette be a köréje sereglett sajtótényezőknek, hogy ő pedig nem akar Magyarország miniszterelnök-jelöltje lenni a jövő évi választásokkor, sőt mindent el fog követni, hogy az ellentábor (amelyik őt akarja mégiscsak) elő ne vegye a nevét...
Ehhez képest Németh Miklós lehetséges MSZP-s kormányfőjelölt annyit szerepel a mostani magyar sajtóban, mint megboldogult Zámbó Jimmy, a Király. Ha én lennék Németh Miklós, aki fütyül az egész politikai ripityomra, és tényleg nem akar semmi sem lenni az égvilágon, leveszem odahaza a láncról a nagy, szőrös medveölő kutyát, amely aztán így szép módszeresen fölfalná a nálam kopogtató riportereket. (Az ügyesebbek elszaladhatnának.) Kiírnám a kapufélfára: „Nem leszek miniszterelnök-jelölt – aki ezért keresett, távozzon!” Aki nem távozott, magára vessen.
Hagynék kevéske űrt, fusson, akinek futnia kell, aki viszont átlátja viszontagságos helyzetemet (én vagyok Miklós, a rendszerváltó), szuszogjon keveset, meg gondolja át, nekem sem könnyű. Csöndben lennék. Nem szerveznék sajtótájékoztatót, hogy mik a terveim a közeljövőben (visszavonultam, punktum). Téli szállásomra hajtatnék. Búnak ereszkednék.
Ehhez képest itt van Németh (Gyakorlati) Miklós. Ő úgy tud elbújni a nyilvánosság elől, hogy azért megtalálják. Hogy legyen egy kis zűrzavar. Hogy vakarhassuk a fejünk búbját. Jön-e Miklós vagy marad veszteg?