Zool
2001.04.26
|
|
0 0
23
|
IC
Nem tűnt el teljesen a kétütemű. '90 körül a Ford és a GM is támogatta az ausztál Orbital nevű céget, ahol ígéretes eredményeket produkáltak a témában a közvetlen befecskendezésű 2ü-vel. Ha jól tudom, volt is egy 1,0 vagy 1,2 literes 90 lovas 3 hengeres gép, amit Ford Fiestákba építettek, és tapapsztalatszerzési célokkal a londoni rendőrség használta is ezeket az autókat. (Egy ismerősöm szerint, aki akkoriban kint járt, a hangjuk épp olyan volt, mint a Wartburgoké.) Ha jól emléxem, az új környezetvédelmi szabályok miatt lett vége a dolognak. Most egy amerikai cég akarja felhasználni a fenti Orbital 2ü. motort egy Oroszországban gyártandó olcsó autóhoz, illetve motorkerékpár-gyártóknak adogatják el a direkt-2ü technikát.
Egyébként én is olvastam valamit erről a hajtókar nélküli motorról, mintha valamelyik 70-es évekbeli BNV-n bemutattak volna egy kész, buszokba szánt példányt. Asszem egy régi Autó Motorban olvastam róla pár sort, ahol, ha igaz, a feltaláló nevét is közlik. Majd utánnanézek, ha lesz időm. |
Előzmény: Inner Circle (9)
|
|