Kicsit visszatérnék a V100 témához. Szóval az NDK modellek igénytelenségét mi sem mutatja jobban, mint, hogy a Gützold kijött egy piros és egy kék verzióval AZONOS PÁLYASZÁMMAL!!!
Matiz katalógusos honlapján van egy kép amelyen a V100001 psz mozdony látható sajnos fekete-fehérben. Itt két csík látható és végigfutó oldalkorlát. Később ugye jött a BR110 bordóban, egy csíkkal, ezzel egyidejűleg tovább gyártották a V100001-et kékben, egy csíkkal és korláttal. Kicsit kapkodom a fejem, mert a néhány hozzászólással lentebb hivatkozott kép is V100 egy csíkkal. Lehet, hogy ez a modellválaszték így a különböző epoche-okon átívelve élethű, de az azonos psz. két szín durva... Szóval az akkor szerintem is technikailag jó minőségűnek számító cuccok a modellhűség szempontjából eléggé kifogásolhatók voltak. Persze nekem, gyerekként tök mindegy volt a dolog, mert egyedül egy mozdonyt láthattam a PIKO palettáról élőben, ez a NoHAB volt, arról pedig még gyerekszemmel is látszott, hogy ezer sebből vérzik. Az, hogy a többi mozdonynak mennyire van köze az eredetihez, akkor egyáltalán nem érdekelt. És ha engem nem, akkor sokunkat sem. Hol volt még akkor, hogy egy jármű eredetijét megkeressük, körbefényképezzük, csak azért, hogy a sorozatgyártáskor minden felirat pontosan a megfelelő helyre kerüljön. Sajnos a mai gyerekek is ilyenek. Vonat. Teljesen mindegy, hogy milyen ország, milyen mozdonya, létezik-e, stb. És valljuk be, ebben pl. a PIKO is ludas, emlékezzünk csak a "cirkuszos" PIKO Junior BR80-ra és BR55-re. A sorban ott a Mechano, majd pedig a játékok a Legon át egészen a fából faragott valamikig.
Pontosan ezért lesz a forum modell fő marketing üzenete, hogy az gurul körbe a karácsonyfa alatt, amit apuka vasárnap délelőtt kisfiával kézenfogva az állomáson sétálva lát. (szombaton nem, mert akkor a börzére mennek). Nem olyan, nem olyasmi, hanem AZ!!! Hiába no, vénségemre idealista lettem, t.i. hiszek abban, hogy megfelelő áron ez az üzenet piacot tud teremteni. Aztán majd meglátjuk...