Kedves Hawaii!
A 206 volt az elsö dizel autóm. Mikor rendeltem, még nem volt kapható HDI-vel. Városban elég is lett volna a sima dizel, de rendszeresen járok vidékre is, és bizony elözésnél hiányzott a gyorsulás. (Ne feledd, elözöleg Mazda 626 2.0 volt.) Ez az egyik ok.
Másrészt az utasfülke szigetelése és a motor felfüggesztése nem elég komfortos a relative hangos és rezgö dizelhez. Ezért kb 1600-as fordulatig hangosan rezonált az utastér, kb 2500-tól pedig már a fordulattól volt nagy a motorzaj. Volt pár egyéb apróság is ami nem a motorral függ össze, de az talán elanyagolható. Föleg e két ok miatt cseréltem le. Bár a 406-osban sem HDI van ott nagyon jól megoldották a szigetelést (más kategória). És persze megy is rendesen.
Amikor váltottam, mérlegeltem a 206 HDI-s változatát is, de úgy érzem egy három éves 406-os full extrával többet nyújt (nekem), mint egy fullos 206-os újan. S árban kb ugyanaz.
Egyéb szempontból nagyon tetszett a 206-os. Nagyon jó futómüve van (nem véletlenül rally bajnok), és formailag is nagyon eltalált. A kanyarokban szerintem jobban fekszik, mint a passziv hkerekes 406. Ha az 1.9 helyett egyböl HDI-t rendeltem volna, akkor talán még most is az lenne.
KariAti.