jonatán Creative Commons License 2001.04.14 0 0 200
Köszi, kóka!

Ezek sokkal ehetőbb kaják, mint amiket eddig én ettem. Nagyon örülök neki! Biztosan kipróbálom őket! :)))) A Candida-s hangos receptkönyv se rossz, vannak benne nagyon finomnak tűnő kaják, csak mivel a néni nem használ sót, egy kissé szokatlanabb lehet az ízhatás. Húsvétkor végighallgatom és leírom a recepteket.

Íme néhány hajdinás recept, ahogyan ígértem:

Rakott hajdina: 2, 5 csésze hajdina tisztítva, megmosva. Olajon pár percig pirítjuk, majd 3 csésze egyhén sós (tengeri) vízzel felöntjük, és lefedve 30 perc alatt puhára főzzük. 1 kiló karfiolt rózsáira szedve lobogó vízben pár percig forralunk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. 2 kisfej vöröshagymát apróra vágunk olajon megpirítjuk, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba lerakjuk: az alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére a karfiol kerüljön. Egy pohár joghurttal meglocsoljuk és megsütjük.

Hajdinaleves: 1 fej apróra vágott vöröshagymát az olajon megpirítunk, hozzáadjuk a kávéscsésze megmosott, leforrázott hajdinát és tovább pirítjuk. Felöntjük 9-szeres mennyiségű vízzel, sózzuk. Amikor felforrt hozzáadjuk az egy szál sárgarépát, petrezselymet, egy szelet csíkokra vágott káposztát, és tovább főzzük. A legvégén hozzákeverjük a kávéskanálnyi morzsolt tárkonyt és borsikafüvet.

Hajdinagombóc: 2 csésze hajdinalisztet forró vízzel leforrázunk, 2-3 órát állni hagyjuk, hogy megdagadjon. Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy főzés közben sűrű massza legyen. 1 fej apróra vágott hagymát és egy csomó petrezselyem zöldjét olajon megpirítunk és hozzáadjuk a masszához. Két csipet tengeri sóval és egy kávéskanál gyömbérrel ízesítjük és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és a forrásban lévő levesbe tesszük.

Zöldséges hajdina: 2 csésze hajdinát forró vízben leöblítünk, lecsepegtetünk. Egy lábasban 2-3 percig szárazon pirítjuk, leöntjük 4 csésze vízzel, hozzátesszük a 2 csipet sót és két csésze aprított vegyes zöldséget. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük.

Burgonyás hajdinagombóc: Fél kiló héjában főzött, áttört burgonyát és fél kilo hajdinalisztet összegyúrunk a 2 csipet tengeri sóval. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, ezeket enyhén sós vízben kifőzzük. Kiszedés után leöblítjük, majd az olajban megforgatjuk. Pirított káposztával, mártásokkal vagy önálló ételként salátával tálaljuk.

Hajdinakrokett: 1 csésze hajdinát egy csésze vízben megfőzünk. Megdaráljuk, fűszerezzük egy kávéskanál borsikafűvel , 2 csipet tengeri sóval. Hozzáadunk 2 szelet áztatott, kinyomkodott barna kenyeret, és az egészet masszává gyúrjuk. Pogácsákat formázunk belőle, hajdinalisztbe forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük.

Hajdinakeksz: 2 csésze hajdinalisztet fél deci olajjal jól összedolgozunk. Hozzáadunk 2 deci joghurtot és lisztezett deszkán simára dolgozzuk. Fél centi vastagságura kinyújtjuk, és négyszögletes formával kiszúrjuk. Forró sütőben körülbelül 15 percig sütjük. (Mivel az eredeti receptben van méz is, de nekünk az tilos, ezért szerintem sóval és mindenféle fűszerekkel élvezetessé tehető.)

Előzmény: kóka (198)