EsbY Creative Commons License 2001.04.11 0 0 1651
Sziasztok!
Ha már ennyire csendes a topic regélek Nektek egy kicsit...

Megvettem… nem bírtam ellenállni neki… :)

Legelső benyomások egy hangár méretű hanganyag árusító közértben :)

...szorongattam kezemben a CD-t... vártam... nem jött az emberem... sokáig.
Néha oda-odapillantott megvetően... aztán elszánta magát... Végre.
Illedelmesen megköszönte a türelmemet... egy mosollyal nyugtáztam eljátszott erőfeszítéseit.
Végre bent van az áhított alkotás a lejátszóban... fejemen a műszer... és árad az agyam felé a mű.

Intro:
Emberek hangja hallatszik… tapsolnak, sikoltoznak… majd felcsendülnek a vonósok.
Az sűrű embermoraj hirtelen felhördül…
...valami szorongatja a mellkasomat… most már a torkomat is… teleszalad könnyel a szemem…
…behunyom a szemem, és hirtelen egy csarnok közepén állok tágra nyílt szemekkel… jó újra itt lenni –még ha ez csak gondolatban van így- …nézem a szövetet… mögötte sejlő fények… alakok mozognak.
Hirtelen ütemes dobszó ráz meg… „HEJ-HEJ-HEJ-HEJ” hallom mindenhonnan… az ütemre tapsolnak.
Szól az alap téma…
…és…
…csend…
Majd egyszerre földhöz vág három brutális gitár… és elindul a lavina…
A közönség ákossal énekel… mozdul… érez…
Átadom magam a zenének… már nem gondolok semmire… csak a zene van.
……
…végül felráz a dobpergés… jelzi, hogy itt a vége… még utoljára a húrok közé csapnak együtt… a közönség egy emberként ünnepel.

Rádió mix:
Az álom megszakadt… ideje visszatérni a Földre… felcsatolni a kritikus füleket, és csak hallgatni.
A számot telepakolták mindenféle „érdekességgel”… szerintem egy kicsit túl is lett tömve. Bár az eredeti számot veszem alapul. Lehet, hogy a „rádióbarát” zenéknek az a jellemzője, hogy dugig van efektekkel… hadd szóljon… hadd zúgjon… hadd csörömpöljön. Ezen kívül nem tudok mit hozzáfűzni. Valakinek biztosan tetszik.

Morphina mix:
…halljuk…
A háttérben mintha húrjaikat hangolnák a vonósok… felette dob loop-ok… jól szólnak… halálra torzítva.
Ákos énekel: „…nem kell az ördögtől se félni!”
…csend…
Majd a fülembe robban a refrén… cseppfolyósított TB 303-as hangszín… mindenhol ott van… mindent átölel, és megtelít.
„…járják szüntelen!” HOHOOOOO!!!! Álljunk csak meg egy pillanatra!!! Hová tűnt a kíséret harmóniamenete?! Áttörte a megszokott gátakat, és új utakat tör magának… REMEK!!! :)
Jó lehet a basszus futam… néha kihallom belőle, de összességében sajnos értelmezhetetlen számomra… nem tudom pontosan kivenni, hogy mit játszik a basszus. Szívesen meghallgatnám külön… biztosan nagyon jó… érdekes… érzem az ippenhallottakból. :)
…a refrén után rátenyerelnek a lemezre… egy pillanatra vége mindennek… aztán a korong forog tovább. Jön a második versszak. Magával hozza a vonósokat… „…lehetünk újra gépek!” …ekkor valami őőőőrületes dobot lép be… feldobja a számot jó magasra! Lemezre újból rátenyerelnek Morphináék, hadd halljuk ákos hangját mindenféle kíséret nélkül, ahogy azt énekli: „A város így mulat!” …majd hagyják, hadd pörögjön a korong… és zúg a refrén. Majd egy kis meglepi: Visszafelé szólnak a vonósok, és ákos is ehhez tartja magát: visszafelé suttog a háttérben. :) Jópofa dob szól ez alatt... valamiféle tört ritmusban. És újra refrén… majd a levezetésben előbújik egy vonós, ami viszi a prímet.
BRÁVÓ SRÁCOK!

Klub mix:
Amikor először hallgattam abban a bizonyos bevásárlóközpontban csípőből átugrottam… nem volt kedvem rontani az összképet.
Most meghallgatom… megpróbálom…
Kontra basszushoz tu-ci dob dukál… megvariált TB 303, ami végig ugyan azt nyögi monoton hangon… vokóderes ákos hang… 6 perc 28 másodperc… Ki fogom én ezt bírni? ;) Szerencsére felismerhető, hogy ezt nem Junior bácsi, és kis udvartartása gyártotta futószalagon… ez már egy jó pont.
A szám közepén flange filterrel „bedugítják a számot”, majd újraindul… nem a legfantáziadúsabb megoldás.
Visszaköszön a rádió mix-ből az a zongoraféle beütlegelések. Viszont a kórusok szépen úsznak a szám alatt… ez tetszik. Lehetett volna úgy is feltenni ezt a mixet –nyolcadik számként- , hogy nincsen alatta a tucci dob, és a monoton TB 303-as… akkor egy jókis bealvos ambient szám lehetett volna belőle.
Sebaj… klasszisokkal jobban sikerült, mint az Induljon a Banzayi 2000… nem volt nehéz túlszárnyalni. ;)

Rémember remix:
Khm… khmm… Nem tudom, hogy melyik volt meg előbb… a Rémemberéké, vagy a Morphináéké… ki csent kitől?! Itt is ugyan azzal a bizonyos vonósok hangolásával, és karmesterpálca kocogtatással indul a szám… nomeg azaz idétlen „szkreccs”, amit az ördög szóból „varázsoltak”… nem tudom, miért erőltették ezt a szkreccset az egész szám alatt… szerintem nem akkora ziccer. Itt is elhangzik a lemezre tenyerelősdi. Csörömpölős dobok… ez speciel tetszik. :) Szintén vokóderen keresztül hallhatjuk ákos hangját, akárcsak a klub mix-ben. A szám közepén az a pitty-putty nem tudom miért jó valakinek… el nem tudom képzelni… :)
„A város így mulat, jó A áldozat… Senkise’ hangulat!” …még ilyet?! :))) …jó ötlet, de nem ártana odafigyelni.
Innentől kezdve, mintha szétcsusszant volna a szám… néha nincsenek a helyén a dolgok… hiba-hiba hátán.
A végén jópofa a visszafelé ének… és a széttorzított lemezjátszón ide-oda csúszkáló lemez... illetve tű… vagy mittoménmi… :)))
Nem alakult ki bennem összkép… nem tudom, mire gondoltak a fiúk…
Talán elsiették. (?)

Az album-verziót fölösleges részletezni… :)

Az albumon megtalálható képek egyszerűen szenzációsak!
A videót nézve örültem, hogy legalább elől jól tudták érezni magukat az emberek, és arra gondoltam, hogy miért nem furakodtam előre… biztosan nagy élmény volt tomboló emberek közt ugrálni… nempediglen a lézengő-ácsorgó emberek közt őrjöngeni. Így jártam!
Legközelebb (ha lesz legközelebb) befúrom magam a magba. :)

…bocs, hogy bő lére eresztettem magam…

Minden Jót!

Előzmény: _Zoltán_ (1650)