szbandi Creative Commons License 2001.04.10 0 0 75
Tisztelt Maribel!

Az eredeti felvetésed elég régi, én csak most akadtam bele. Ahogy látom, egy kérdésre nem érkezett egyetlen válasz sem, pedig azt írtad, hogy téged az érdekel. A vallás és a sok gyerek kapcsolata.
Manapság a sok gyereket a vallásra fogni erős túlzás, ez már a hozzászólásokból is kiderülhetett. Abban igazad van, hogy a katolikus vallás meglehetősen konzervatívan áll a fogamzásgátláshoz, de az álláspontja lassan túlzottan is ellentmondásos lesz, és az alacsonyabb szinteken annyi kompromisszumra kényszerülnek a 'területi képviselők' (pléhbánosok, stb.), hogy egy átfogó rendezésre is szükség lesz előbb vagy utóbb. Mert nem igaz, hogy minden vallásos családban van egy rakás gyerek, de minden vallásos családapa bűnt követ el, ha felhúzza a gumit vagy ne adj' isten, bead valamit az asszonynak, hogy az utólagos megoldásról ne is beszéljünk. Mégis működik valahogy a dolog, mindenki meggyónja és csinálja megint. Ezzel nem a vallást akarom minősíteni, mivel én is része vagyok ennek a rendszernek, csak az egyes intézményeit és azt, hogy lassan reagál a változásokra. De az biztos, hogy ezek a szabályok valahol a fajfenntartó ösztönből erednek, de ne feledjük, hogy így képesek voltak az emberiséget több ezer éven át irányítani. Szóval vigyázzunk, mielőtt az ösztönöket és az ösztönökre épített szabályokat rossznak kiáltjuk ki, mert a rendszer ezeken nyugszik, ha tetszik, ha nem. És nem a katolikus rendszer, hanem az egész társadalom. És ebbe beletartozik az, hogy néhányan szülnek, mint a nyulak. Nekem is már az ötödik jön, igaz, a második feleségemtől, és még szeretnék. Pedig én védekezek, ha kell, és nem is tartom bűnnek, éppen csak nem akarok, mert nem tudom elképzelni azt, hogy egyszer úgy érezzem, nem kell több. Aztán ha már most is elég lesz, akkor megállunk. Ennyi.
Azért azt ne feledd el, hogy ha egyszer, 20-30-50 év múlva odakerülünk, hogy nem lesz elég hely a földön, én már most is legalább öt gyereket tudok felsorakoztatni magam mellet, hogy megvédjük magunkat. És a fajfenntartási ösztönnel talán csak az életbanmaradási ösztönt lehet összemérni...

Előzmény: Maribel (-)