Fenti film a kedvenceim koze tartozik, ezert nagyon megorultem neki, hogy a hetvegen a Kabel 1 musorra tuzte. Amin elszomorodtam, az az volt, hogy bizony kivagtak belole reszeket. S nem kegyetlen reszeket, mint teszik azt pl. Schwarzenegger filmeknel, amikor belet kitaposnak stb. Hanem olyan reszeket vagtak ki, amelyek segitsegevel a nemet hadsereg szerepet maskent iteli meg az ember, mint nelkuluk. Plusz nagyon fontos reszei a filmnek, nem mellekepizodok:
1) Malmedynel az SS lemeszarolja a fogsagba esett amerikai katonakat egy tisztason, csak az a tiszt menekul meg, akit ez tesz ferfiva, ezaltal lesz belole pozitiv hos. Kivagtak, azzal egyutt, hogy kesobb Hessler ezredes tiltakozik a meszarlas ellen, mondvan, ezzel az amerikaiakat tuzelik fel. Ezt is kivagtak.
2) Amint Anleve elesik, egy fiu megprobalja leloni Hessler ezredest, am elteveszti, elkapjak. Kivegeznek, de az apja odajon, hogy ne tegyek. Erre Hessler: ok, hagyjak eletben a fiut ... es lojjek le az apat. Kivagtak az egeszet.
3) Az elejen van egy jelenet, amire teljesen nem emlekszem, de Hessler ezredeshez bevisznek egy kurvat, de az nem ker belole. Sajnos a pontos jelenetre nem emlekszem, de kivagtak.
Mindez azert bosszant, mert Nemetorszag nekem eddig teljesen azt jelentette, hogy vallajak a multjukat, s megprobaljak azt felejtetni - nyiltsaggal, oszinteseggel. Ez a huzas viszont arra vall, hogy azert vannak, akik megprobaljak kicsit atirni a tortenteket.
hp