Tisztelt Uraim!
Két oka is van annak, hogy nem szóltam bele a mérés- és vezérléstechnikáról folytatott eszmecserébe. Az egyik ok fölöttébb prózai, kb. 1 hete nem jutottam gép, és így netközelbe. A másik: ezen a szinten már lövésem sincs hozzá.
Azzal 1et értek, hogy a modellezőnek sokmindenhez érteni kell. Nagyon kevés olyan ember létezik azonban aki mindenhez profin ért. Szvsz a poliészterek ideje lejárt. Magam 13 éves koromban remekül elboldogultam a PIKO gyári kapcsolóvágányok által vezérelt BTTB relékből álló automatikával. E téren tudásszintem az azóta eltelt 24 év alatt konstans maradt. Eszembe nem jutna saját magam váltóállító-művet fabrikálni. Azt, hogy pl. bistabil áramkört félvezetőkből relative egyszerű összehozni, készséggel elhiszem, de én sohasem fogom megcsinálni. Azt hiszem, ezzel vagyunk így még egy páran. Pontosan ezért jó, hogy vannak a topicon olyanok, akik viszont ebben profik. Ezért jó maga a topic is, mert mindig van kihez fordulni, ha az ember megakad. Hogy mit tesz és mit nem egy "épeszű" ember, arról vannak kétségeim. Ami az egyiknek magától értetődő alap dolog, az a másiknak esetleg eszébe se jut. Halkan kérdőjelezem meg annak a helyzetnek az életszerűségét, amikor egy működő terepasztalba bekötött trafónak ki van húzva a villásdugója és szabadon fityeg...
Kétségtelen tény, hogy gyári cuccot használni a vezérlés minden terén kissé zsebbenyúlós buli. Én csak a Roco rendszerét ismerem reed-relével, csatikkal, kapcsolókkal, relékkel, töltés alatti vagy akár alaplemez alatti váltómotorokkal, stb., esetleg egy komplett dominó rendszert. Drága? Bizony az! Üzembiztos? De még mennyire! Aki látott már Roco relét közelről, az tudja, miről beszélek. Adnak hozzá csatit is, gondolom, a kapcsolókhoz is. Nem tudom, az egyes csatik mennyibe kerülnek, de nem hiszem, hogy egy ökör ára. Ámbár egy nagyobbacska asztalhoz jó sok kell. Biztos, hogy egy ilyen komplett rendszert megvalósítani nem a legolcsóbb mulatság. Én ugyan még nem építem az asztalt, de biztos nem véletlen, hogy pl. Matiz lecserélte a BTTB kapcsolókat gyári Roco-ra. Pedig az a kapcsoló nem is rossz. Bocs, ha hosszú voltam.
Én kívánom magunknak, hogy néhány ezer elektronikában, asztalosságban, festésben, stb. járatlan honfitársunknak is szép, üzembiztos, örömet, büszkeséget és elégedettséget okozó terepasztala lehessen. Kívánom, hogy mindezen emberek találják meg a felmerülő problémákra a választ hozzáférhető folyóiratokból, szakkönyvekből vagy innen, az internettől, mert ha így lenne, akkor másképp néznének ránk a nagy gyártók, és akkor pl. egy Forum Modell rentábilisságát illetően sem lennének kétségeim...