djt-122 írta:
> én is lennék igényes a modellberendezéseimre ha nem
> arany áron mérnék a modelleket
Te, én azt hiszem, hogy itt mindannyian azt próbáljuk segíteni, hogy az igényességet és a pénztárcát összeegyeztessük. Még etwg is, pedig neki nincs annyira bevarrva a zsebe ;-)))
Szerintem a vékony pénztárca nem feltétlen azt jelenti, hogy az igényességbôl engedjünk, hanem azt, hogy keressük az optimális kompromisszumot. Akár egy modellezô életen át. Ha pedig ez kell a kompromisszumhoz, akkor magunk is építünk dolgokat. Ez azonban egy kényes terület, mert még a magyar bérviszonyok mellett is megtörténhet, hogy amit magad csinálsz, az sokkal drágább lesz, mintha megvennéd. Számold csak össze, mennyi idôt fordítottál a váltóállító tekercsek megépítésére! Persze, ha ez belefér a szórakozás kategóriába, akkor miért ne...
> biztonsági trafo ahol viszatranszformálás nem lehetséges
Nemnemnem!
A biztonsági trafó csak azt jelenti, hogy nem autotrafó, azaz a primér és szekundér tekercs el van egymástól választva. Az autotrafó még helyes használat esetén is agyonvághat, és már régóta tilos forgalomba hozni hálózati autotrafókat. De ha a szekundérba beletáplálsz, akkor minden trafó képes nagyfeszültséget kiadni a hálózati csatlakozóján. Azt hiszem, bhv erre akarta felhívni a figyelmet.