Na, pár hozzászólás, a tőlem megszokott batch stílusban... :)
zengei3:
Nos, szöveghosszra, szótagszámra, stb-re nem ügyeltem, tekintve, hogy én nem szinkronnak csinálom a fordítást. Ezek pont azok a dolgok, amik gondolom nagyon megnehezítik a szinkronkészítők dolgát, mert hiába hangzik egy mondat fordítása egy adott módon jól, ha az nem jön ki a szereplő szájmozgására, valami alternatívát kell rá találni, ami viszont lehet, hogy nem annyira pontos.
Szóval ilyen szempontból nekem sokkal könnyebb dolgom van/volt.
A borg kockát eredetiben is szokták 'borg cube', 'borg vessel', és néha 'borg ship' néven is emlegetni, szóval a borg hajó is teljesen elfogadható.
pg_breki:
!!!!!!!!!! SPOILER !!!!!!!!!!(?)
Seven (illetve akkor még Annika) és a családja elég mélyen bejutottak a borg területre (de legalábbis a Béta Kvadránsba, ami részben már a borgé) a hajójukkal, mielőtt asszimilálták őket, mert hogy kimondottan a borgot keresték. Erről kicsit később, a The Raven c. epizódban lehet részleteket megtudni.
!!!!!!!!!! SPOILER !!!!!!!!!!(?)
A borg azért nem találta meg az ellenszert a 8472 biológiai támadására, mert nem tudta asszimilálni egyetlen példányukat sem, éppen ugyanezen biológiai védelmi rendszer miatt. Márpedig amit a borg nem tud asszimilálni, azt nem tudja (behatóbban) megismerni sem, így nem tud ellene védekező/támadási módszert kidolgozni. Orion II-es terminológiával élve: a borg nem kreatív faj (sőt, talán uncreative), a Doktor viszont jelen esetben az volt.
Dob:
Tévedés, klingon borg szép számmal akad. A kazonokról mondja Seven (talán majd csak valamikor később), hogy őket viszont nem találták asszimilálásra érdemesnek.
De ha emlékezetem nem csal, láttam már boliai, bajori, és romulan borgot is, többek között (sőt, szerintem a Scorpion-ban is van legalább az első kettő, a többi idegen fajúról nem is beszélve).
Vóbert:
Az általad említett epizód (ha jól sejtem a leírásból) a Unity volt, a szóban forgó 'orvos' viszont nem cardassiai, hanem romulan, és egyértelműen látszott rajta a származása (a 'V' alakú bőrredő a szemöldökei fölött).
Nem igazán Kes akart kiszállni (legalábbis anno ilyesmi volt a hivatalos indoklás), hanem a szerzők/producerek úgy érezték, Kes, mint karakter, megrekedt, nem tud igazán hová fejlődni, és így az őt játszó színész (Jennifer Lien) is benne ragadna anélkül, hogy különösebb haszna volna még 4 év végigkínlódásából.
Saját megjegyzés: meg aztán adni kell(ett) a 'sex & violence' vonalnak is, és hát Seven külseje mégiscsak nagyobb hímnemű közönséget tud a VOY elé vonzani, mint Kesé (legalábbis abból, mennyire rájátszanak erre Seven provokatív jelmezeivel, meg állandó, néha már túlzott előtérben tartásával, erre lehet következtetni). Sajnos idáig jutott az ST (vagy legalábbis a VOY), hogy már ilyen eszközöket kellett bevetniük a nézettség növeléséhez.